Či už túžite po nových chutiach na sendvičoch, zelenine, zemiakoch alebo mäse, určite by ste mali siahnuť po ochutenom masle. Práve obyčajné maslo s prídavkom bylín, korenín ba dokonca aj zeleniny, môže byť dokonale uskladnené v mrazničke či chladničke.
Jeho príprava je, okrem toho, veľmi jednoduchá. Stačí nechať zmäknúť maslo pri izbovej teplote a primiešať prísady podľa chuti. Zmes poukladajte lyžičkou na potravinársku fóliu do tvaru salámy a vložte ju stuhnúť do chladničky na pár hodín. Ak by ste si nevedeli dať rady pri výbere surovín, tu vám prinášame 5 tipov na ochutené maslo.
S talianskymi bylinkami a cesnakom
Budeme potrebovať:
200 g zmäknutého masla
2 strúčiky cesnaku
3 vetvičky čerstvého rozmarínu
5-6 štipiek čerstvého tymianu
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Roztlačený cesnak a čerstvo nasekané bylinky zmiešame so zmäknutým maslom. Dochutíme podľa chuti, zmes vložíme do potravinárskej fólie a vytvarujeme na „salámu“. Pred podávaním necháme stuhnúť v chlade.
S bazalkou a sušenými paradajkami
Budeme potrebovať:
200 g zmäknutého masla
1 strúčik cesnaku
1 hrsť sušených paradajok v oleji
3-4 vetvičky čerstvej bazalky
Soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup:
Roztlačený cesnak a nasekané paradajky a bazalku zmiešame s maslom a dochutíme.
S koriandrom a limetkou
Budeme potrebovať:
200 g zmäknutého masla
1 strúčik cesnaku
5-6 vetvičiek čerstvého koriandra
1/2 PL limetkovej šťavy
1 PL nastrúhanej limetkovej kôry
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Nasekaný koriander a cesnak pridáme do masla. Zalejeme limetkovou šťavou, pridáme kôru a vytvarujeme „salámu“.
S horčicou, zázvorom a medom
Budeme potrebovať:
200 g zmäknutého masla
2 PL dijonskej horčice
1,5 PL medu
1/2 PL strúhaného zázvoru
Postup:
Všetky ingrediencie vymiešame na hladkú zmes.
Sladké maslo s citrónom
Budeme potrebovať:
200 g zmäknutého masla
1 citrón
1-2 PL medu
Postup:
Citrón vložte na minútu do vriacej vody a rozmixujte ho. Následne pridajte všetky ingrediencie a vložte do uzatvárateľnej nádoby. Skladujte v chladničke. Toto maslo je ideálne na pečenie alebo na sladké pečivo.
zdroj: babskeveci.sk (Bianka), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku