Hovorí sa, že keď architekt urobí chybu, zakryje ju brečtanom. Viete, čím potom zakrýva svoje chyby kuchár? Majonézou. Bohužiaľ, nie všetky naše chyby v kuchyni sa dajú napraviť takto. Niekedy potrebujete zložitejšie triky. Ak ste však už jedlo pripálili dočierna, tam už ani naše rady nepomôžu. Tu sú však niektoré, ktoré by sa mohli hodiť.
Tuhé mäso
Už ste niekedy kúpili mäso, ktoré naozaj vyzeralo dobre, ale po uvarení ostalo tvrdé a ťažké na žutie? Ak vaša odpoveď znie „áno,“ nebojte sa. Tu je pár trikov, ako bude vaše mäsko vždy mäkké a chutné.
Použite ovocie
Jablko, ananás, mango, hruška. Toto všetko funguje veľmi dobre. V prípade potreby olúpte ovocie, potom ho nakrájajte na tenké plátky. Varte mäso pokryté plátkami ovocia. Ovocné šťavy sú skvelé na zmäkčovanie tvrdých kusov mäsa. To je dôvod, prečo je bravčové veľmi často varené s ananásom.
Použite saké
Pripravte si marinádu v samostatnej miske tak, že skombinujete nastrúhanú cibuľu a jablko. Po dokončení pridajte olivový olej a trochu saké… Marinujte mäso cez noc v chladničke.
Použite Coca-Colu
Coca-Cola sa chová ako dokonalý zmäkčovač mäsa. Pred vyprážaním namočte mäso do Coca-Coly na nejakých 10 minút. Potom vyberte mäso z „marinády“, nechajte trochu uschnúť a za stáleho miešania smažte s čiernym korením. Túto metódu možno použiť aj vtedy, ak chcete, aby malo mäso jedinečnú chuť. A ešte jeden bonus: tento recept je vhodný aj pre pomerne hrubé plátky.
Použite citrón
Marinovanie mäsa vo citrónovej šťave po dobu 30 minút pred varením je skvelý trik na to, aby bolo mäso po uvarení mäkké. Ak nemáte citrón, môžete použiť aj ocot. V tomto prípade však musíte mäso namočiť na noc.
Presolená polievka
Ak ste pridali príliš veľa soli do polievky, tu je niekoľko kuchárskych tajomstiev, ktoré vám pomôžu a polievku ešte zachránite. Najjednoduchšia oprava je samozrejme taká, že pridáte viac vody a polievku varíte o pár minút dlhšie. Toto však nie je vždy vhodné, pretože to môže mať vplyv na chuť pokrmu.
Ak máte odložený v mrazničke alebo chladničke nejaký nesolený vývar, pridajte ho do polievky. Výsledok bude taký, že sa zachová chuť a odstráni prílišná slanosť.
V prípade, že trik s vývarom nefunguje, môžete skúsiť do polievky vložiť malý sáčok naplnený ryžou. Ryža je skvelý absorpčný prostriedok, ktorý do seba vsiakne soľ.
Niektorí kuchári tiež používajú rafinovaný cukor, aby opravili chuť. Do polievky stačí na lyžici pridať jednu kocku cukru a tento proces opakovať až kým hladina soli nie je prijateľná.
Potraviny, ako sú napríklad zemiaky, rezance a cestoviny, môžu tiež pomôcť absorbovať soľ. V prípade, že to receptúra umožňuje, stačí do polievky pridať tieto potraviny. V opačnom prípade dajte do polievky variť jeden alebo dva zemiaky v celku a po 15 minútach ich vyberte.
Ostrá chuť cibule
Ostrý pach alebo chuť surovej cibule často zanecháva nepríjemný pocit. Avšak varenie jedál bez cibule môže byť niekedy náročné. Našťastie tu je jednoduchý spôsob, ako bude surová cibuľa chutiť lepšie. Narezané plátky cibule vložte do misky so studenou vodou. To vám pomôže zbaviť sa horkastej a ostrej chuti.
Príliš slané mäso
Kyslá smotana môže pomôcť vyvážiť slanosť v mäse. Položte mäso do misky s kyslou smotanou a nechajte vychladiť v chladničke, prípadne môžete k mäsu pridať nesolený olej alebo omáčku (múka, voda, kyslá smotana). Dobrou voľbou je aj neosolená príloha, ako napríklad šalát. Ak ste presolili mleté hovädzie mäso, pridajte nadrobno nakrájanú kapustu, cuketu, alebo nastrúhané surové zemiaky. Tieto ingrediencie urobia pokrm ešte viac jemným a šťavnatým.
Príliš slaná zelenina
Zeleninové ragú bude menej slané, ak pridáte pár plátkov paradajky. Stačí ich nakrájať a chvíľu povariť s ostatnou zeleninou. Ak chcete odstrániť slanú chuť, môžete do varenej zeleniny pridať trochu vody a variť kým sa prebytočná voda neodparí. Hubové pokrmy zachránite pomocou omáčky alebo kyslej smotany.
Spálené mäso alebo iné potraviny
Ak sa vám vonkajší okraj mäsa pripáli, stačí ho vybrať a zhorenú vrstvu odstrániť. Potom mäso dusíme s vodou, olejom, alebo s vývarom. Ak chcete odstrániť spálený zápach z vašich riadov, zakryte ich na pár minút navlhčenou handričkou, ktorá pohltí pachy. Skvelý tip, ako sa zbaviť spálenej chutí v jedle, je aj to, že do neho nalejete trochu mlieka.
Ako udržať teplotu
Ak ste niekedy doma organizovali bufet, asi viete aké je ťažké udržať jednotlivé jedlá teplé, resp. studené. Niekedy to však môže byť náročné. Tesne pred servírovaním dajte misky a taniere na pár minút do rúry alebo zohriať do mikrovlnnej rúry. Ak chcete udržať vaše jedlo studené, vložte taniere na pár minút do chladničky alebo mrazničky.
Vývar, ktorý má veľa tuku
Ak je na povrchu polievky až príliš veľa tuku, stačí, ak dáte polievku do chladničky. Keď tuk stuhne, môžete ho povyberať lyžičkou.
Keď sa palacinky lepia na panvicu
Existuje viac dôvodov, prečo sa palacinky lepia na panvicu. Ak je cesto príliš mokré, pridajte viac múky alebo krupice. Dôležité tiež je, aby bola panvica pred samotnou prípravou poriadne rozohriata.
Keď je puding alebo krém riedky
Krém musí mať konzistenciu hustejšiu ako smotana či šľahačka. To však môže byť niekedy veľmi ťažké. Ak je krém príliš riedky, primiešajte do neho trochu múky, až kým nemá požadovanú konzistenciu. Riedky puding skúste variť ešte pár minút, no ak stále nebude hustý, len ho vložte do chladničky.
Pleseň v konzervovaných produktoch
Čo sa týka domáceho konzervovania, resp. zavárania, je pleseň najčastejším problémom. Ak ste si všimli, že máte v neotvorených zaváraninách pleseň, otvorte pohár, odstráňte ju a na vrch pridajte cukor, soľ, alebo ocot a trochu povarte.
Zmrznutá zelenina
Nechajte zamrznuté zemiaky po dobu 5 až 7 dní v miestnosti, pri izbovej teplote. To zníži ich sladkú chuť.
(Lucia M.), brightside.me
Nahlásiť chybu v článku