Chcela dať dcéru do škôlky no čakal ju šok. Toto je oznámila učiteľka ešte pred nástupom

Hyriaková Kristína

Ilustračná foto: Instagram (mama2ember)

Každá škôlka má úplne iné pravidlá, no v niektorých veciach sa jednoznačne zhodujú. Sú to väčšinou veci, ktoré má dieťa vedieť predtým, než nastúpi do škôlky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Množstvo portálov o rodičovstve a výchove uvádza, aké veci by malo dieťa vedieť pred nástupom do materskej školy. V niečom je to veľmi podobné so zahraničnými požiadavkami, ale v niečom zase nie. Takýto zoznam podrobne opísal aj portál Scary Mommmy, no rozličné rady si rozdávajú aj mamičky na Slovensku. Čo má teda dieťa určite vedieť predtým, než nastúpi do škôlky?

Foto: pexels

Meno a priezvisko

Asi vám to príde ako banalita, ale dieťa sa jednoducho musí vedieť predstaviť. Taktiež musí vedieť zareagovať, keď na neho niekto zavolá. V niektorých škôlkach v zahraničí sa dokonca vyžaduje, aby dieťa rozpoznalo písmenká, keď má skrinku so svojím menom, avšak na Slovensku sa ako alternatíva používajú rôzne symboly, aby dieťa mohlo svoju skrinku rozoznať.

Postupovať podľa pokynov

Dieťa musí rozumieť, čo od neho učiteľka chce. Keď učiteľka povie, aby si zobralo papier a farbičky, je jasné, že by tak malo urobiť. Ide možno o maličkosti, ale súvisí to s tým, že nerobíte všetko za dieťa vy a rozumie, čo vám má doniesť alebo čo urobiť.

Foto: unsplash

Obliecť sa

Dieťa sa má vedieť samo obliecť a aj obuť. Ak ide do škôlky s tým, že si ešte nevie viazať šnúrky na topánkach, jednoznačne voľte suchý zips, ktorý sa ovláda jednoduchšie. S niektorými vecami, ako sú napríklad pančušky či rukavice, učiteľky určite pomôžu. Dieťa si však musí vedieť samo obliecť nohavice, tričko a zapnúť gombík či zips. Taktiež sa má však vedieť aj vyzliekať.

Starať sa o svoje vlastné veci

V škôlke sa môže hocičo postrácať a zabudnúť, vy však musíte dieťa naučiť zodpovednosti. A teda, keď mu dáte v zime do ruksačiku jeden pár ponožiek navyše, malo by sa s tým jedným párom aj vrátiť. To isté platí napríklad aj pre gumičky do vlasov či sponky pri dievčatách. Naučte vaše dieťa aj to, že veci majú svoje vlastné miesto, napríklad to, že hračky patria do police.

Foto: unsplash

Chodiť na záchod

To, že sa musíte pred nástupom do škôlky zbaviť plienok, je vám asi úplne jasné. V niektorých materských škôlkach na Slovensku povoľujú malým deťom plienky aspoň na poobedňajší spánok, väčšinou sú to však výnimky, ktoré závisia od učiteliek. Chodenie na záchod by sa teda malo stať prioritou číslo jeden, avšak nezabúdajte aj na to, že dieťa sa musí naučiť dať dole nohavice a potom si ich dať aj hore a zapnúť.

Foto: unsplash

Samo sa najesť

Dieťa, ktoré ide do škôlky, by malo vedieť používať príbor. Hoci je to možno prekvapivé, mnohé slovenské mamičky boli na fórach prekvapené nie z toho, že by sa ich dieťa malo vedieť samo najesť, ale že by to malo zvládať úplne samo. Teda, má vedieť jesť lyžicou tak, aby sa nezašpinilo, má si vedieť nakrájať mäso, piť z pohára a nie z fľaše. Okrem toho slovenské škôlky pripomínajú aj to, že má vedieť zjesť chlieb bez toho, aby mu ho niekto nakrájal na malé kúsky.

Radi by sme sa vrátili k absurdnej požiadavke zo škôlky, ktorá nedávno obletela celé Slovensko. Učiteľky požadovali, aby si dieťa do škôlky prinieslo 100 ks plastových pohárov.

Inštitútu fotografiu poslala rozhorčená mamička a presne vedia, o ktorú škôlku sa jedná, jej identitu však nezverejnia. Nechcú zbytočne vzbudiť vlnu kritiky a prilievať olej do ohňa, aj keď v tomto prípade by to bolo podľa nášho názoru na zváženie. Vo veci však konali a neostali nečinní. Oslovili mestského primátora, s požiadavkou na riešenie tejto veci. Veríme, že sa to nakoniec podarí.

Nakoniec by sme sa radi postavili aj na stranu učiteliek. Niektorí rodičia totiž odkladajú svoje deti do škôlky ako do úschovne. Vyžadujú plnú 100% starostlivosť, čo pri toľkých deťoch jednoducho nie je vždy možné. Každá karta má dve strany a tak je to aj v tomto prípade. Vy, ako príkladní rodičia by ste sa mali svoje dieťa snažiť naučiť základné veci, pravidlá slušnosti a zodpovednosti. Deti sú odrazom svojich rodičov a učiteľky tu nie sú na to, aby mali plnú zodpovednosť za to, ako sa vaše dieťa správa. Pokiaľ existuje nejaký problém, najlepším kľúčom k jeho vyriešeniu je pokojná komunikácia a kompromis. Hnevom a krikom nič nevyrieši ani jedna strana.

Učiteľky v škôlke majú na starosti veľmi veľa detí a práve to je dôležité, aby ste svoje dieťa pripravili na to, ako byť trochu viac samostatné.

Najnovšie články