Ako pripraviť naozaj lahodné kurča s chrumkavou kôrkou? Pozrite si tieto základné zásady a kurča nebudete nikdy pripravovať inak

Monizz

Ten pocit, keď sa v nedeľu pred obedom šíria z rúry omamné vône domáceho pečeného kuriatka, neprekoná ani tá najlepšia delikatesa od šéfkuchárov. Kurča však nie vždy dokážeme pripraviť naozaj chrumkavé, a preto vám dnes ukážeme, ako sa postarať o naozaj kvalitne opečenú kožku.

Článok pokračuje pod videom ↓
1
sovkusom.ru

Ak chcete, aby vaše pečené kurča splnilo všetky očakávania, chrumkavú kožku jednoducho musíte upiecť. Pamätajte, že toto mäsko je najlepšie mäkké a šťavnaté zvnútra a dobre opečené a chrumkavé zvonka. Poďme sa pozrieť na zaručený spôsob, ako na to.

Tip: Ideálne je pripravovať kurča v modernej vstavanej rúre, v ktorej môže horúci vzduch cirkulovať rovnomerne zo všetkých strán. Mäso tak zostane vnútri krásne šťavnaté. Takisto môžete piecť na viacerých úrovniach zároveň. K mäsu si môžete upiecť rovno aj zemiaky bez toho, aby sa vône pomiešali.

Chrumkavé až do nebies

Na pečenie si pripravte perfektne vychladené kurča vážiace približne 1,5 kg. Pozor, mäso nikdy nesmie byť zmrazené ani na kúsku! Takisto si dajte pozor na „vek“ mäsa. Kurča by nemalo byť staršie ako 1 rok, inak môže byť jeho mäso tvrdšie a suché.

4
sovkusom.ru

Nezanedbajte nádobu

Na pečenie kurčaťa je vždy lepšie používať keramickú alebo liatinovú formu. Je to preto, lebo kurča bude pri pečení ohriate na celej ploche úplne rovnomerne. Pri obyčajnom plechu sa často stáva, že kurča nemá rovnomernú teplotu, čo sa môže odraziť na konečnom výsledku. Ak nemáte keramický alebo liatinový pekáč, je dobré vyložiť plech alobalom a zahnúť ho aj okolo vonkajších okrajov.

7
sovkusom.ru

Aká je správna teplota?

Umiestnite kurča do predhriatej rúry a dbajte na to, aby teplota nikdy nebola nižšia ako 180 stupňov, ale ani vyššia ako 200 stupňov. Čas, pokým budete mäso piecť, závisí od hmotnosti kurčaťa. Každý kilogram si vyžaduje približne 40 minút tepelného spracovania zvnútra. Ak chcete mať opečenú aj kôrku, potom musíte kura piecť dlhšie.

3
sovkusom.ru

Kedy je správne upečené?

Ak máte už kožku upečenú do chrumkava, no nie ste si istí, či už mäso bude hotové aj zvnútra, vezmite ostrý nôž a jeho špičkou jemne pritlačte na kuracie prsia. Tie sú „najhrubšie“, teda obsahujú najviac mäsa, preto platí, že ak vám z pŕs vyjde len čistá tekutina bez prímesy krvi, mäso je zaručene hotové aj v ostatných častiach kuraťa.

Mäso už je, no kožka nie. Čo s tým?

Chrumkavú zlatistú kožku získate v prípade, ak zapnete režim grilu aspoň na 10-15 minút. Navyše je potrebné potrieť kožu maslom, najlepšie rastlinným maslom, bravčovou masťou, prípadne tenkou vrstvou medu.

2
sovkusom.ru

Kurča na soli

Ďalšou možnosťou, ako upiecť fantastické chrumkavé kura, je piecť ho hrubej vrstve soli. Budete potrebovať kilové vrecko soli, ktorú vysypte na pekáč. Rovnomerne ju rozložte a na ňu položte kura. Kožku z vrchu posypte len čiernym korením a v polovici pečenia ho obráťte. 10-15 minút pred koncom pečenia ho opäť vrátite do pôvodne polohy, aby sa opiekla vrchná kožka do chrumkava. Nemusíte sa obávať, že kura bude príliš slané. Mäso si vezme len toľko soli, koľko potrebuje. A výsledok je naozaj fantastický.

6
sovkusom.ru

Výraznejšie chute

Ak chcete zvýrazniť chuť kuracieho mäsa, vložte na miesta, kde boli predtým drobky, niekoľko kúskov plátkov pomaranča, alebo citróna. Môžete ho nahradiť aj zeleninou, niektoré gazdinky doň dokonca vkladajú aj obilniny. Zo zásady však treba kurča počas pečenia vždy podlievať vodou alebo vývarom. Tento trik vám zaručí, že mäso bude šťavnaté a jemné.

5
sovkusom.ru

Oživujúce koreniny

Koreniny, ktoré oživia chuť kurčaťa, sa používajú všade štandardne. Ak máte radi pikantnejšie chute, pripravte si vopred marinádu, ktorou mäso potriete. Ak máte radi skôr jemné korenisté chute, používajte len korenie v prášku, ktorým kurča posypete.

Aké triky používate pri pečení kurčaťa vy? Svoje postrehy nám napíšte do komentárov.

zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

Najnovšie články