Ak budete v obchode kupovať papriku a budete poznať tento trik, už sa vám nestane, že kúpite sladkú namiesto štipľavej

Monizz

Paprika je hneď po citrusoch najznámejším zdrojom vitamínu C. Niektorí odborníci tvrdia, že paprika predbieha v množstve „céčka“ aj citrusy a ríbezle, no tento článok nie je o žiadnych hypotézach. Vedeli ste, ako si správnu papriku vybrať a pri čom všetkom vám doma poslúži?

takprosto.cc

Podobne ako pri iných druhoch zeleniny, aj v paprike sa dajú rozlíšiť „chlapci a dievčatá“. Aký je medzi nimi rozdiel a na čo sa ktorý druh papriky hodí vám prezradíme nižšie. Nebudete veriť, aký je rastlinný svet pestrý.

takprosto.cc

Chlapec, či dievča?

 Zistiť „pohlavie“ papriky je jednoduché. Stačí ju pootáčať a spočítať, z koľkých dielov sa skladá. Ak má paprika štyri diely, ide o samičí druh. Ak má len tri, ide o samčiu plodinu. Rozdiely sa   dajú zistiť aj s pomocou iných vonkajších znakov. Napríklad samčie plodiny sú rozšírené, samičie naopak nie. No a čo je najväčší paradox, rozdiel cítiť aj v chuti.

takprosto.cc

Samičie papriky totiž chutia sladšie, sú mäkšie a lepšie chutia čerstvé. Vynikajúco sa hodia na šaláty, no do gulášu, do leča, či duseného mäsa ich radšej nepridávajte. Chuť nebude ktovieako výrazná a vy budete potravinou len zbytočne plytvať. Naopak samčie papriky sa perfektne hodia do tepelne upravených jedál, pretože majú vlastnosti celkom iné. Sú kyslejšie a tvrdšie. Hodia sa predo to všetkého tepelne upravovaného jedla a surové sú síce chutné, no zďaleka nie tak, ako samičie.

takprosto.cc

Samčie plodiny majú oveľa menej zrniečok. Najviac vitamínov a minerálov je v stonke paprík. Nanešťastie, tieto stonky väčšinou odrežeme a zahodíme. Najbližšie môžete do vareného jedla pokojne na menšie kúsky pokrájať aj stonku. Neuškodíte si, práve naopak.

takprosto.cc

Ako zistiť, či bude paprika šťavnatá? Poťažkajte si ju. Pri tejto plodine platí, že čím ťažšia, tým plnšia – vody. Šťavnaté papriky sú mimoriadne zdravé!

takprosto.cc

Pri nákupe papriky v obchode by mala vašu pozornosť upútať stonka. Čím je zelenšia a pružnejšia, tým je paprika zdravšia a čerstvejšia. Preto nikdy nekupujte takú, ktorej stonka bude schnúť, alebo bude celkom suchá.

takprosto.cc

Bodky na paprike značia pleseň. Oranžové škvrnky zasa ukazujú, že sa na tejto plodine popásol nejaký ten hmyz.

takprosto.cc

Papriku neskladujte v chlade dlhšie ako týždeň a v žiadnom prípade ju nebaľte do igelitových vrecúšok. Ak je paprika háklivejšia, môže sa stať, že už po dvoch dňoch v plaste vám začne hniť.

takprosto.cc

zdroj: babskeveci.sk (Monika), takprosto.cc

Najnovšie články