K čisteniu kuchyne patrí aj tak trochu neobľúbené čistenie sporáka. Pre mnohé ženy je to naozaj výzva, napríklad vtedy, keď varili vaše deti alebo manžel a dopadlo to síce skvelým obedom, no zašpinenou kuchyňou. Tieto situácie asi dobre poznáme. Pre špeciálne sporáky alebo varné dosky potrebujete väčšinou aj špeciálne prípravky. Dnes si ukážeme, ako varné dosky vyčistiť aj bez toho, aby ste v obchode museli míňať veľa peňazí za drahé čističe.
Už len keď nazrieme do kuchyne, nájdeme tam plno užitočných vecí, ktoré slúžia nielen na varenie, ale aj na čistenie. Potom už vám stačí obyčajná hubka alebo handrička a týchto 5 skvelých možností.
Ocot
Ocot si prelejte do nádobky s rozprašovačom a nastriekajte ho na varnú dosku. Počkajte 20 minút a zotrite vlhkou handričkou. Ak sú na doske nečistoty, ktoré nezišli dole, posypte ich ešte sódou a postriekajte octom. Táto kašička by mala pôsobiť 30 minút a poradí si aj s prilepenými nečistotami, ktoré sa nedajú ľahko umyť.
Uterák a mydlová voda
Sporák najskôr posypte sódou. Uterák vo veľkosti varnej dosky si namočte v mydlovej vode a položte ho na sódu. Dobre popritláčajte. Po 20 minútach len zotrite a dočistite handričkou
Olej
Možno to znie paradoxne, ale olej dokáže vyčistiť špinu, ktorá ostáva po varení. Na papierovú utierku si naneste pár kvapiek oleja a utrite znečistený povrch. Olej následne utrite hubkou namočenou v jarovej vode.
Sóda a peroxid
Vytvorte si zmes sódy a peroxidu, ktoré namiešate v rovnakom pomere. Túto zmes si nalejte do nádoby s rozprašovačom a rovnomerne naneste na sporák. Nechajte pôsobiť 20 minút. Potom už len stačí zotrieť vlhkou handričkou.
Citrón so soľou
Dosku pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme soľou. Necháme pôsobiť 15 minút a dočistíme vlhkou handričkou. Dávajte si pozor hlavne pri zotieraní. Hrubozrnná soľ môže poškriabať dosku, preto radšej opatrne.
Lucia M
Nahlásiť chybu v článku