Viete si predstaviť sviatky bez chutných koláčov na stole? Nie? Ani my! Ale viete si predstaviť tieto dobroty aj na vianočnom stromčeku, prípadne na veľkonočnom stole? Že nie? My vás presvedčíme, že aj krásne jedlé ozdoby sa dajú ľahko vyrobiť. Prinášame vám kulinárske triky, ako prekvapiť hostí lahodným a krásnym dezertom, ktorý bude zároveň slúžiť ako dekorácia a vy zažiarite!
Neexistuje asi človek, ktorý by nemal rád čokoládu. A práve túto sladkú ingredienciu použijeme v jednom z receptov na výrobu jedlej ozdoby. Prinášame vám dva lahodné spôsoby, ako si tento dezert pripraviť.
Čokoládové gule s prekvapením
Na prípravu budeme potrebovať
Silikónovú formu v tvare gule
60 g horkej čokolády
1 čokoládu kinder surprise
250 g práškového cukru
1 vajce
1 L citrónovej šťavy
Stuhu a striekačku
Návod na prípravu
Horkú čokoládu si rozpustíme v teplej vode a následne časť z nej rozotrieme kefkou po vnútornej ploche dvoch foriem a dáme do chladničky na 15 minút. Následne odlejeme druhú vrstvu čokolády a dáme opäť na rovnaký čas do chladu. Po tretej vrstve dáme formy do chladničky najmenej na 2 hodiny. Čokoláda by mala úplne stuhnúť, tak aby sme ju vedeli odlepiť od formy. Následne si zviažeme stuhu na uzol a vložíme do vajíčka od hračky kinder surprise a zavrieme tak, aby uzol vytŕčal z vajíčka.
Opatrne vyberieme čokoládu z foriem a aby sme polky gúľ mohli spojiť do jednej celej, zohrajeme si panvicu s trochou vody na ohni a po zovretí vody odstavíme panvicu. Panvicu položíme na dosku hore nohami a opatrne položíme polku gule hornou hemisférou na niekoľko sekúnd na vyhriatu panvicu.
Následne vložíme nachystané vajíčko so stuhou do tejto pologule, tak aby uzol aj v tomto prípade vytŕčal, pretože nám bude slúžiť na zavesenie gule, napríklad na strom či vetvičku. Zahrejeme aj druhú polku gule a opatrne ju priložíme k prvej polke. Čokoládovú guľu necháme dobre zatuhnúť na niekoľko hodín pri izbovej teplote.
Na výzdobu gule budeme potrebovať vajíčko, citrónovú šťavu a práškový cukor. Oddelíme si bielko, ktoré vyšľaháme a postupne pridáme cukor, žĺtko a citrónovú šťavu a všetko dôkladne premiešame. Do striekačky si naberieme výslednú plnku a môžeme zdobiť jednu polku gule, ktorú necháme schnúť v miske 6 hodín pri izbovej teplote. Až po vyschnutí môžeme dokončiť výzdobu aj druhej polky gule. Po vyschnutí môžeme zavesiť guľu na stromček, guľa je hotová!
Snehové vločky
Na prípravu budeme potrebovať
1 vajce
250 g práškového cukru
1 L citrónovej šťavy
fondán
niť alebo stuhu
vzory snehových vločiek
injekčná striekačka
Návod na prípravu
Oddelíme bielko od žĺtka a následne si bielko vyšľaháme. Pridáme práškový cukor a citrónovú šťavu a všetko dobre vymiešame. Vzniknutú hmotu pridáme do injekčnej striekačky a môžme si pripraviť materiál na zdobenie.
Vyberieme si vhodnú šablónu, zakryjeme ju fondánom a môžeme začať zdobiť s pripravenou striekačkou. Hotové snehové vločky vložíme do chladničky až kým nestvrdnú. Nakoniec pridáme na vločky stuhu alebo niť a môžeme nimi ozdobiť stromček.
S týmito špeciálnymi jedlými ozdobami prekvapíte nielen hostí, ale hlavne deti. Priamo zo stromčeka si budú môcť zamaškrtiť. A to už za tú námahu stojí, čo poviete?
zdroj: babskeveci.sk (Zuzu) takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku