Farbenie kvetín, polámané stonky a veľa zdobenia. 9 trikov, s ktorými sa nás snažia v kvetinárstve oklamať

Michaela

Máte radi kytice? Mnohé z nás si kvety kupujeme pre radosť, prípadne nimi chceme radosť urobiť niekomu inému, najmä nášmu srdcu blízkym osobám. Kvietky potešia nielen naoko, ale svojou ušľachtilou vôňou vytvoria aj príjemnú atmosféru navôkol. Občas sa nám však podarí nie dobrý úlovok, kedy nám voňavá radosť hynie pred očami až príliš rýchlo, prípadne sa predávajúcim podarilo nás veľmi dobre oklamať. Viete, ako sa vyhnúť nezdravým kvetom? Máme pre vás hneď niekoľko tipov!

Článok pokračuje pod videom ↓

Neprirodzené odtiene

pixabay.com

Predávajúci sa nás častokrát snažia obalamutiť jasnými farbami, ktoré však niekedy pôsobia až neprirodzene. Postrehli ste to aj vy? Nemajú problém používať rôzne farbivá, ako napríklad anilínový alebo aerosólový. Ak vám na sýtosti farby čosi nesedí, skúste iné kvetinárstvo, pretože vám takéto kvietky vydržia veľmi krátko, zväčša len pár dní.

Lesknúce sa okvetné lístky

pixabay.com

Kvetom, ktorých okvetné lístky sú podozrivo lesklé, viditeľne trblietavé, by ste sa mali tiež vyhývať oblúkom. Najčastejšie sa tento trik používa na to, aby sa zakryli blednúcie, vädnúce okraje či zamaskovali škvrny.

Priveľa lesklých obalov

pixabay.com

Ak vás zaujala kytica v nablýskanom obale, prípadne ešte v zvýhodnenej cene, je to jasné. Predávajúci sa takto zvyčajne snažia odpútať od rôznych nedokonalostí.

Nadmerná dekorácia

pixabay.com

Takisto, ako aj prehnané obaly, aj bohatá dekorácia neveští nič dobré. Všimli ste si roztomilé včielky v kytici, ktoré vyzerajú ako z rozprávky, avšak to, že už niektoré kvietky vädnú, ste nepostrehli? Nenechajte sa nachytať!

Púčiky zbierané z opadaných okvetných lístkov

pixabay.com

Zúfalé situácie si vyžadujú zúfalé riešenia. Zručný kvetinár vie byť aj zručným remeselníkom a nemá problém za pomoci všakovakých prípravkov z opadaných okvetných lístkov vytvoriť hoci aj ilúziu bohatej a zdravej kytice. Pri situáciách, ako sú napríklad svadobné kytice, ktoré vyžadujú dlhšiu výdrž, sa však takáto technika používa bežne a je to normálne.

Podporné prvky

pixabay.com

Nie raz narazíme na hotové kytice, ktoré sú napríklad tak netypicky zabalené a poprevliekané rôznymi podpornými prvkami, že sa nám okamžite zdajú byť ideálne ako dar. Častrokrát v tomto prípade ide o už vädnúce kvietky, ktoré by bez takejto „pomoci“ už tak príťažlivé neboli.

Menej okvetných lístkov, avšak zdravo vyzerajúcich

pixabay.com

Nevyhneme sa tomu, aby kvietky nehynuli. Kvetinárov táto skutočnosť síce neteší, no keď chcú však kytičky predať, schnúce či vädnúce lístky dookola obstrihajú a nechajú tak vyniknúť tým čerstvejším. Kvety takto navonok vyzerajú čerstvo, avšak opak je pravdou.

Kvetinové koše z polámaných rastlín

pixabay.com

Určite ste sa nie raz stretli s kvetinovými košmi, na ktoré sa zväčša používajú menšie kvietky. Tie sú žiaľbohu mnohokrát odsúdené už len na likvidáciu. Najčastejšie takto narazíme na chryzantémy.

Aranžérska pena

S touto penou sme sa určite všetci stretli najmä v škole, možno nedávno aj vaše ratolesti, pri výrobe ikebany. Je to hmota, ktorá dobre drží vlhkosť a okrem toho pomáha kvetine stáť v pravom uhle. Nie raz sa takto predávajúcim podarí zakamuflovať kvetiny, ktoré nie sú dostatočne pevné.

pixabay.com

Bonus: Ako si vybrať čerstvé kvety

Nekupujte už vyzdobené kytice. Požiadajte predajcu – kvetinárku, aby vyzdobila čerstvú kyticu priamo pred vami a kvetiny si vyberajte samy.

Neplaťte za kytice dopredu. Je pravdepodobnejšie, že kvety z predplatených objednávok nebudú mať najlepšiu kvalitu.

Modré ruže majú niekedy až nepríjemný zápach. Ak po nich aj napriek tomu túžite, kúpte či radšej ruže biele a narezané konce dajte do nádoby s modrým neškodlivým farbivom.

Za najtrvácnejšie ruže sa považujú žlté a ružové, najkratšie vydržia broskyňové.

Poznáte nejaké triky pri kúpe kvetín a kytíc aj vy? Neváhajte sa o ne s nami podeliť, iste ich ocenia mnohé z nás!

Pozri aj: Týchto 5 produktov by ste pred varením umývať nemali a týchto 5, naopak, áno! Čo robíme v kuchyni zle?

zdroj: babskeveci.sk (Michaela)

Najnovšie články