Kokosový olej možno použiť naozaj na čokoľvek. Môžete ho použiť pri varení, pri odličovaní make-upu, na vlasy, alebo napríklad proti akné keďže je protizápalový. Na jednej nemeckej prednáške však profesorka Karin Michels zdôraznila, že kokosový olej nie je vôbec taký zdravý, ako si mnohí myslia.
Počas prednášky „Kokosový olej a iné chyby vo výžive“ sa profesorka Karin Michels vyjadrila, že kokosový olej ani zďaleka nieje taký zdravý ako si myslíte. Odborníčka tvrdí, že kokosový olej je jedna z najhorších potravín, ktoré môžete konzumovať. Kokosový olej obsahuje veľké množstvo nasýtených mastných kyselín, ktoré môžu podľa vedkyne upchávať koronárne cievy. Vzhľadom na ich veľké množstvo, nasýtených mastných kyselín odborníci odporúčajú ako vhodnejšiu alternatívu olivový alebo repkový olej.
Ďalšou možnosťou, ktorá síce nie je použiteľná na tepelné upravovanú stravu je ľanový olej, ktorý je bohatý na omega 3 mastné kyseliny a je dobrý pre naše telo. Michels je tiež názoru, že „super zdravé“ jedlá ako acai, chia semiačka alebo matcha nie sú škodlivé, ale majú rovnaký účinok, ako keby ste si dali napríklad marhule, čerešne alebo mrkvu. Väčšina vedcov sa zhoduje na tom, že olivový alebo ľanový olej by mali byť súčasťou zdravého stravovania.
Štúdia uverejnená v American Journal of Clinical Nutrition ukazuje, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú mlieko, syr a všetky mliečne výrobky s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, nemajú vyššie riziko na úmrtie na srdcový infarkt ako ľudia, ktorí tieto potraviny nekonzumujú. Iná štúdia, ktorá využívala vzorky od 135 000 ľudí z 18 krajín, a bola publikovaná v The Lancet zistila, že spotreba tukov a nízka hladina uhľohydrátov bola spojená až s 23% nižším rizikom predčasného úmrtia. Tento pozitívny výsledok však zostáva bez ohľadu nato, či sa konzumujú alebo nekonzumujú nasýtené mastné kyseliny.
Takže odpoveď nato, či je kokosový olej zdravý alebo nie, je jednoduchá. Tak ako všetko, aj túto potravinu by ste mali konzumovať hlavne s mierou.
Gabriela, sciencealert
Nahlásiť chybu v článku