Okrem obľúbenej chuti máme radi banány aj kvôli ich nutričným hodnotám. Nie vždy však chceme jesť len zdravo. Ak sa nám teda banán samotný zdá príliš jednoduchý pre maškrtný jazýček, môžeme ho poliať roztopenou čokoládou (v detstve som sa toho nevedela dojesť) alebo pridať do koláča. Najmä teraz, keď sa blíži víkend, sa chutný recept vyslovene hodí, však? K pravidelnej kávičke u kamarátky mi bola ponúknutá rýchla banánová torta. Jedla som ju prvýkrát a hneď som si ju zamilovala. A že je naozaj rýchla: za polhodinku môžeme podávať návšteve. Rovnako rýchlo však zo stola aj zmizne, tak odporúčam upiecť hneď dvojitú porciu.
Budeme potrebovať:
100 ml oleja
3 vajcia
300 g polohrubej múky
1 hrnček práškového cukru
500 g kyslej smotany
3 banány
1 vanilkový cukor
Postup:
Oddelíme si vaječné žĺtka od bielkov. Vymiešame si polovicu práškového cukru so žĺtkami a olejom, pridáme múku. Cesto by malo byť pomerne husté. Ak sa Vám zdá málo sladké, pridajte si cukor. Cesto odložíme do chladničky.
Predhrejeme si rúru na 200 st. Celzia a banány nakrájame na kolieska. Kyslú smotanu zmiešame s troškou vanilkového cukru.
Okrúhlu tortovú formu vystelieme alobalom, na dno dáme cesto. Na cesto poukladáme banány, mierne posypeme vanilkovým cukrom. Zalejeme polovicou kyslej smotany a opakujeme postup: banány, smotana, banány, smotana. Dáme piecť na 20 minút.
Medzitým si vyšľaháme sneh z bielkov a zvyšného práškového cukru. Po 20 minútach pečenia koláč vyberieme, navrch dáme vyšľahaný sneh. Tortička ide späť do rúry, ale už len na 3 minútky, aby sneh chytil chrumkavú kôrku.
Pre veselší celkový efekt môžeme ozdobiť ďalšími plátkami banánu, mandľovými lupienkami alebo kandizovaným ovocím.
zdroj: babskeveci.sk (Zoja), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku