Najnovšia štúdia skúmala vplyv červeného vína na organizmus. 6 mesiacov ho vzorka ľudí pila každý deň a takéto sú výsledky!

Lucia Mužlová

Veľké množstvo tvrdého alkoholu je pre telo škodlivé. S týmto tvrdením sa nedá nesúhlasiť. Ak máte všeobecný rozhľad, určite viete, aké sú následky alkoholizmu, prípadne ako vplýva na človeka, rodiny a celkovo na život. Dnes sa na to pozrieme z inej strany.

Článok pokračuje pod videom ↓
pixabay.com

Už ste možno počuli o akomsi lieku na dlhé zdravie. Babičky a deduškovia vám často povedia, že si každý deň dali za pohárik vína. Čo je na týchto tvrdeniach pravdivé? Naozaj má víno blahodarné účinky na naše zdravie?

Víno je na trhu už celé storočia a v minulosti ho naozaj považovali za všeliek. Najnovšia štúdia skúmala, čo sa stane s vaším telom, ak budete po dobu 6 mesiacov piť každý deň červené víno. Určite ste zvedaví, ako to dopadlo.

pixabay.com

Do tohto experimentu sa pustili izraelskí vedci z univerzity Ben-Gurion. Vytvorili skupinu, ktorá pozostávala z 224 ľudí, u ktorých bola diagnostikovaná cukrovka prvého alebo druhého stupňa, a teda museli vylúčiť všetok alkohol. Každému z účastníkov bola podávaná stredomorská strava a následne ich rozdelili do 3 skupín.  Každá skupina mala na večeru iný druh nápoja. Jedni mali obyčajnú vodu, druhí mali suché biele víno a tretí mali červené víno.

pixabay.com

24 vedcov a výskumníkov skúmalo pacientov 6 mesiacov a zaznamenali veľmi zaujímavé výsledky. U skupín, ktoré pili každý deň víno, zaznamenali výrazné zlepšenie kvality spánku. Zlepšil sa im prietok krvi, výskyt dobrého cholesterolu a v krvi mali lipoproteín s vysokou hustotou. Toto všetko sú indikátory, ktoré výrazne znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a aterosklerózy.

Tí, ktorí pili červené víno, teda asi 150 mililitrov každý deň, mali zníženú citlivosť na inzulín a stabilizoval sa im tlak a taktiež znížil metabolický syndróm. Toto však nie je jediná štúdia, v ktorej sa vedci venovali vplyvu vína na ľudský organizmus.

Zaujímavá je aj 2-ročná štúdia, kedy vedci zistili, že u ľudí, ktorí pili víno zároveň s jedlom, klesla hladina cukru až o 30%, a to aj 60 minút po jedle. Ak si myslíte, že takéto štúdie sú zbytočné, a že sa nebodaj jedná o zámienku vypiť si alebo akúsi formu alkoholizmu, mýlite sa.

pixabay.com

Tieto poznatky vytvoril tím špecialistov, kardiológov, ktorí sa zhodli na tom, že 200 mililitrov červeného suchého vína po jedle má pozitívny vplyv na organizmus. Taktiež pomáha pri cukrovke, znižuje riziko infarktu a je to prevencia proti mnohým ochoreniam srdca. Samozrejme, aj tu platí staré známe: všetko s mierou!

Pozri aj: Nebudete veriť, čím si vyčistila zuby! 9 tipov pre perfektný biely úsmev bez poškodenia zubnej skloviny

zdroj: babskeveci.sk, Lucia M.)

Najnovšie články