Nevyhadzujte zhrdzavený plech, ktorý sa nedá umyť. Vyskúšajte trik s potravinou, ktorú máte bežne doma

Dana Kleinová

Foto: Profimedia

Ako väčšina kuchynského náradia, aj plechy na pečenie sú náchylné na opotrebovanie a časom sa na nich môžu objaviť škrabance, hrdza alebo priehlbiny. To však ešte neznamená, že musíte svoje obľúbené kuchynské pomôcky vyhodiť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako píše portál Yahoo!news, hrdza je zvyčajne spôsobená nesprávnym čistením alebo nadmernou vlhkosťou, ale môžete ju celkom ľahko odstrániť. Všetko, čo potrebujete, je zemiak a soľ, no pomôcť si môžete aj sódou bikarbónou a octom. Kyselina šťaveľová v zemiakoch dokáže rozpustiť hrdzu a škvrny a zanechá vaše plechy na pečenie čisté. Stávkou na istotu sú navyše sladké zemiaky.

Foto: Pixabay

Ako na to?

Postup, ako vyčistiť plechy zemiakom, je veľmi jednoduchý. Najprv rozkrojíte zemiak na dve časti a jednu polovicu namočíte do soli. Medzitým vyčistite plechy na pečenie vodou a mydlom, aby ste odstránili mastnotu a zvyšky jedla. Utrite ich do sucha a potom potrite hrdzavé miesta polovicou zemiaka, ktorý ste namočili do soli. Opakujte toľkokrát, koľkokrát je to potrebné. Keď skončíte, plechy na pečenie opláchnite vodou.

Tento jednoduchý trik so zemiakmi môže odstrániť hrdzu aj na vašej liatine. Je to však len jeden spôsob, ako použiť zemiak na čistenie škvŕn od hrdze – a niektoré metódy môžu fungovať lepšie ako iné. Soľ môžete napríklad v rovnakom postupe zameniť za sódu bikarbónu, hoci soľ v tomto prípade funguje o čosi lepšie.

Najnovšie články