Ak kukuricu nepestujete v malom na vlastnej záhradke alebo vo väčšom na vlastnom políčku, potom môže byť problém vybrať si v obchode tú správnu. Pretože práve kukurica s nami vie hrať pekne nečistú hru. Neukáže, čo skrýva a my to zistíme, keď je už neskoro. Ako si teda vybrať naozaj dobré kúsky?
Varené klásky sladučkej kukurice sú snom každého milovníka leta. A vôbec to nemusí byť vonku. Ruku na srdce, vari ste si nikdy nepripravili kukuricu doma? Kukurica si už v dávnej minulosti získala srdcia ľudí, a možno je to aj preto, že ostáva a navždy ostane tak trochu tajomná.
Buďte vyberaví
Pri výbere kukuričných kláskov je dôležité vedieť tento produkt aj rozlišovať. V tomto prípade rozlišujeme len dva hlavné druhy – kukuricu kŕmnu a kukuricu vhodnú na varenie. Kŕmna je presne tá, ktorá sa podáva hospodárskym zvieratám a tá druhá je tá, ktorú jeme my. Podstatné je však to, že predajcovia často posúvajú na pulty aj kŕmnu kukuricu. Ak si ju kupujete na trhoch, potom je riziko kúpy kŕmnej kukurice ešte väčšie. Samozrejme, nič sa vám nestane, ak zjete aj kŕmnu kukuricu, no jej chuť a kvalita je podstatne nižšia.
Spravidla sa dajú kukurice rozlíšiť podľa dĺžky. Kŕmna kukurica býva dlhšia, môže mať až okolo 25 cm. Naopak, varná kukurica je zväčša menšia a dosahuje dĺžku len niečo nad 15 cm. Zvyčajne je aj drahšia, takže ak sa vyznáte v cenách kukurice, môžete prihliadať aj na tento aspekt.
Ďalším dôležitým faktorom sú zrná. Kŕmna kukurica má zrná sýtožlté, niekedy až s nádychom do oranžova. Varná kukurica je podstatne svetlejšia a jej zrná sú svetložltej farby, pri niektorých odrodách môžu byť aj béžové. Pri výbere kukurice jemne odhrňte šupky a všímajte si farbu. Kŕmna kukurica je väčšinou bez výraznejšej chuti a suchšia, zatiaľ čo varná je sladká a zrná sú veľmi šťavnaté.
Podstatné je vedieť aj odlíšiť zrelé klásky od nezrelých. Mladá kukurica, teda taká, ktorá je akurát, by mala mať zrnká tesne pri sebe a mali by vedľa seba zapadať. Sú už na pohľad lesklé a po stlačení pružné a šťavnaté. Stará kukuricu má zrná natlačené vedľa seba, môžu vyzerať, že sa priam vytláčajú z miest, na pohľad sú voskovejšieho vzhľadu a zrná sú suchšie v dôsledku straty škrobu.
Nemenej podstatnou zložkou je šupka. Ak je kukurica príliš prehnojená, aj šupka býva fľakatejšia. Pokiaľ je kukurica čerstvá a kvalitná, jej šupky sú sýtozelené bez škvŕn, tmavých fľakov či iných nedostatkov.
Podľa čoho si kukuricu vyberáte vy?
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku