Ako milovníčky zlepšovákov týkajúcich sa najmä kuchyne sme si posvietili na najpopulárnejšie kulinárske triky, ktoré kolujú internetom. Ste zvedaví, koľko z nich obstálo? Nám pri niektorých vôbec nebolo do smiechu.
1: Ako prerezať cherry paradajky
Podľa internetu je dokonalý trik na rýchle prerezanie cherry paradajok práve toto. Cherry paradajky si poukladajte na spodný diel plytkého taniera otočeného hlbšou časťou dole, prikryte ho ďalším plytkým tanierom a cez škáru, ktorá vám, ostane režte.
Výsledok? Neprerezala sa väčšina paradajok. Niektoré sa prerezali len z časti a niektoré vôbec. Tento internetový trik naozaj nevyšiel.
2: Zábrana proti vykypeniu mlieka
Internetové zlepšováky tvrdia, že ak nechcete, aby vám vykypelo mlieko, preložte cez hrniec drevenú varechu.
Výsledok? Mlieko vykypelo, neporiadok vznikol a varecha si tam pokojne trónila a nechala sa ohrievať horúcim mliečkom. Úplný nezmysel.
3: Rýchle hrnčekové koláče v mikrovlnke
Dostali ste chuť na nejaký dobrý koláčik? Hitom internetu sú hrnčekové koláče, ktoré si upečiete v šálke v mikrovlnke. Zmiešajte vajce, trochu múky, cukru a kakaa, pridajte trochu vody a prášok do pečiva. Do cesta môžete hodiť aj kúsky čokolády, orieškov či ovocia.
Výsledok? Aby sme boli úprimní, tento koláč síce nechutil zle, ale konzistencia akosi zgumovatela. Z mikrovlnky sme vytiahli hrnček, v ktorom si sedelo čokoládové cesto napohľad dobre vyzerajúce. No po ochutnaní išlo skôr o lievanec. Tento recept však nemožno celkom zavrhnúť, pretože je veľa receptov na mikrovlnkové koláče, ktoré vyšli naozaj pekné a aj chutné. Záver teda znie: všetko záleží od kvality ingrediencií.
4: Bezproblémové odstraňovanie vaječnej škrupinky
Podľa internetových trhákov by sa malo varené vajce ľahko a pekne očistiť od škrupinky, ak ho pred varením necháte chvíľu namočené v studenej vode.
Výsledok? Starý dobrý trik našich babičiek naozaj vyšiel. Vajce vopred namočené v studenej vode sa naozaj dalo ľahko očistiť.
5: Rýchle ochladenie vína pomocou studených hroznových bobuliek
Ak ste zabudli ochladiť víno pred príchodom návštevy, vhoďte do pohára pár bobúľ studeného hrozna. Víno okamžite ochladne. Aspoň to tvrdí internet.
Výsledok? Na rozdiel od ľadu, ktorý sa skôr či neskôr roztopí, vychladené hrozno nápoj krásne oživí, nezmení mu chuť a naozaj ho zachladí.
6: Vyhnite sa cibuľovému plaču
Ak pri krájaní cibule pravidelne „plačete“, mala by pomôcť soľ, ktorú si vysypete na dosku skôr, než začnete cibuľu krájať.
Výsledok? Odvážny pokus ukázal, že sĺz je síce menej, no stále sú. Môže to ale znamenať aj to, že cibuľa nebola taká silná, preto ani „plač“ nebol taký veľký.
7: Jednoduchšia manipulácia so zmrzlinou
Ak domácu zmrzlinu vložíte do igelitového vrecka, pri ďalšom vybratí by sa mala nakladať jednoduchšie a nemala by byť zmrazená na ľad.
Výsledok? Naozaj to funguje! Zmrzlina po vybratí z mrazničky býva väčšinou tvrdá a nepoddajná, no keď sme ju zabalili pred stuhnutím do igelitového vrecka, dala sa naberať oveľa ľahšie a dokonca sa z nej dali vytvarovať krásne loptičky.
8: Čerstvé avokádo
Internet hlása, že ak do nespotrebovaného kúska avokáda vložíte naspäť kôstku, môžete ho pokojne dať naspäť do chladničky a malo by ostať rovnako svieže ako po načatí.
Výsledok? Úplný nezmysel. Jednu polovičku avokáda sme dali do chladničky bez kôstky a druhú s kôstkou. Nechali sme ich tam dva dni a výsledok bol v oboch prípadoch rovnaký.
9: Rýchle šúpanie cesnaku
Ak vraj chcete rýchlo ošúpať cesnak, stačí ho dať do uzatvárateľného pohára a poriadne s ním zatrepať.
Výsledok? Dobrý tip, ktorý skutočne funguje!
10: Zmrazený olivový olej ako celoročná zálievka
Podľa internetových zlepšovákov môžete olivový olej používať celoročne a nemusíte sa báť, že vám časom stuchne, ako sa to neraz stáva. Jednoducho ho dáte zamraziť do formy na ľad a keď ho budete potrebovať, vyberiete si ho a môžete veselo vyprážať či topiť na šalátovú zálievku.
Výsledok? Životnosť oleja závisí od jeho kvality. Ak používate na zmrazovanie nerafinovaný olivový olej, dokonale stuhne pri teplote -5 stupňov. Ak však použijete bežne dostupný filtrovaný olej, pokus celkom zlyháva.
11: Citrónová šťava chráni pred hnednutím
Podľa receptov starých mám by sme mali narezané jablká pokvapkať citrónovou šťavou, vďaka ktorej nestratia svoju sviežosť a peknú farbu.
Výsledok? Perfektný! Tie jabĺčka, ktoré sme pokvapkali šťavou nielenže nezhnedli, oni sa dokonca vybielili!
12 : Čerstvé banány vďaka fólii
Jedným z najpopulárnejších trikov je obaľovanie stoniek banánov v potravinovej fólii. Tá ich má chrániť pred zhnednutím a prezretím.
Výsledok? Jeden koniec banánu sme zabalili a druhý nie. Oba skončili rovnako hnedé.
13: Obrátené vajcia
Komplikovaný postup je vraj účinný. Ak chcete mať na studenej mise obrátené vajcia – teda namiesto bielku žĺtok a namiesto žĺtku bielok, oblepte vajce lepiacou páskou, aby sa nerozbilo. Vložte ho do pančuchy, ktorú na oboch koncoch uviažete a poriadne s vajcom zatrepte. Žĺtok s bielkom by sa mali vymeniť. Dajte vajcia variť a po odstránení škrupinky by ste mali mať žlté vajíčka s bielou striedkou.
Výsledok? Komplikovaný postup nie je nič pre ženské ruky. Názorné video ukážky na internete síce jasne zobrazujú, že je to možné, no nám sa to nepodarilo. Asi máloktorá žena má takú silu, aby krútila vajcom v pančuche až dokým by sa nevymenil bielok so žĺtkom.
14: Ako zachovať vňať čerstvú
Ak ste kúpili mrkvu alebo petržlen v zväzku a vňatku z nich si chcete odložiť aj do iných jedál, mali by ste ju dať do pohára s vodou a prikryť igelitovým vreckom. Takto ju v chladničke môžete skladovať aj niekoľko dní.
Výsledok? Absolútne sto percentný! Vňať vydržala týmto spôsobom čerstvá rovných päť dní.
zdroj: babskeveci.sk (Monika), adme.ru
Nahlásiť chybu v článku