Zdá sa vám 40 strúčikov cesnaku veľa? Možno to znie bláznivo, no vyskúšajte a nebudete meniť. Netreba vám ich presne 40, stačí ak si pripravíte 3 až 4 hlávky cesnaku, ktoré ošúpete. Ak ste v zhone, tento neobvykle ľahký recept na pečené kura sa vám bude určite hodiť.
V originály tento recept nájdete pod názvom „Poulet aux 40 gousses d’ail“ a jedná sa o jedlo z tradičnej provensálskej kuchyne. Za tých pár rokov nabral tento recept mnoho podôb, no jedna vec sa nemení a to je 40 strúčikov cesnaku. To bude vôňa!
Budete potrebovať:
1 kurča
40 strúčikov cesnaku (3-4 hlavičky)
1 polievková lyžica suchého bieleho vína
1 polievková lyžica provensálskeho korenia
50 gramov masla
soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Kura si nasolíme a okoreníme aj zvnútra a aj zvonku. Pekáč si vymastíme maslom a zvyšok si dáme na panvicu, na ktorej si následne orestujeme cesnak. Celú zmes si dáme na pekáč, položíme na ňu kurča a posypeme ho provensálskym korením a zalejeme suchým bielim vínkom.
Kurča pečieme približne 1 hodinu a zakryjeme ho alobalom. Pred dopečením odstránime alobal a kura ešte necháme 10-20 minút minút v rúre.
Mimochodom, cesnak v žiadnom prípade nevyhadzujte. Krásne zmäkne a spojí sa so šťavou z kuraťa, s vínom a bylinkami. Premení sa na gurmánsku cesnakovú nátierku, ktorá sa ideálne hodí na tousty. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku