Pozor pri nákupe koláčov na Veľkú noc. Pri týchto vám môžu hroziť vážne zdravotné problémy

SITA

Foto: unsplash

Aby spotrebitelia predišli zdravotným problémom, mali by si pri nákupe veľkonočných zákuskov dávať pozor na nelegálnych predajcov, upozorňuje v tlačovej správe Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Podľa ich slov sa na Slovensku čoraz viac rozmáha čierny predaj zákuskov, koláčov a tort, ktoré sa vyrábajú v neregistrovaných potravinárskych prevádzkach.

Súčasťou sú tradičné zákusky

„Veľká noc je obdobím tradičných zákuskov a koláčov, ktoré na stoloch slovenských gazdiniek nemôžu chýbať. Upozorňujeme spotrebiteľov, aby zvýšili opatrnosť pri ich nákupe z neznámych zdrojov. Najmä na internete sa totiž čoraz viac rozširuje predaj týchto výrobkov vyrobených z neznámych surovín a v podmienkach, ktoré nikto nedokáže skontrolovať, keďže ide o nelegálne prevádzky. Štátne orgány ich nevedia zachytiť a neraz ohrozujú zdravie spotrebiteľov,“ povedal predseda predstavenstva zväzu Milan Lapšanský.

Mnohí používajú nesprávne farbivá

Na Slovensku musí byť podľa zákona predajca zákuskov, koláčov a tort registrovaný ako prevádzka, čo znamená, že podlieha prísnym hygienickým pravidlám a je kontrolovaná štátnymi orgánmi. Vstupné suroviny a výrobky má kontrolované a z legálnych zdrojov. Svoje produkty kontroluje na mikrobiologickú bezpečnosť v akreditovaných laboratóriách.

Nelegálne prevádzky nikto nekontroluje. Suroviny často nespĺňajú ani minimálne štandardy či zdravotné kritériá. Lapšanský uviedol, že často používajú suroviny ako sú farbivá či prídavné látky z Ázie neschválené pre trh Európskej únie a nespĺňajúce európske kvalitatívne štandardy.

Výrobky objednávajú cez internet

„Spotrebitelia, ktorí si objednajú takéto výrobky, neraz cez internet, sa preto vystavujú vážnym zdravotným rizikám od salmonely, cez e-coli až po rôzne plesňové ochorenia. Tie spôsobujú hnačky, zvracania, ba dokonca trvalé následky napríklad pri použití ingrediencií obsahujúcich ťažké kovy. V extrémnych prípadoch dokonca môžu zapríčiniť smrť. Pri prípadnom poškodení zdravia nie je možné nelegálnu prevádzku brať na zodpovednosť,“ podotkol Lapšanský.

Dodal, že registrované cukrárske prevádzky sú neustále pod drobnohľadom štátnych orgánov. Dodržujú všetky hygienické postupy a normy a preto sa môže zdať, že sú ich výrobky drahšie.

„Treba si však uvedomiť, že odvádzajú dane, platia zamestnancov, dodržujú hygienické pravidlá a nemôžu si dovoliť svojich zákazníkov oklamať, pretože by im to okamžite zničilo ich živobytie. Spotrebitelia by mali preto venovať najmä pred sviatkami viac pozornosti odkiaľ zákusky a koláče na ich stoloch pochádzajú,“ uzavrel Milan Lapšanský.

Najnovšie články