Nie je žiadnym tajomstvom, že Japonky sa dožívajú najvyššieho veku a akokoľvek sú staré, vždy vyzerajú mladšie ako v skutočnosti sú. Nie je to len krásna pleť a svieži vzhľad, čo im môžeme závidieť. Skvelá figúra týchto žien v každom veku a pevné zdravie sú ďalším aspektom, ktorý platí na väčšinu populácie. Aké je tajomstvo ich štíhlej línie? Mohli by sme sa niečomu priučiť? Skúste dodržiavať niektoré z nasledujúcich tipov, ktorým je pripisovaná nesmierna dôležitosť v japonskej kultúre.
Podľa štatistík sú Japonky ženami, ktoré sa dožívajú najvyššieho veku. Zatiaľ čo sa ženy v Japonsku dožijú v priemere 86 rokov a muži 79, na Slovensku je tento priemer takmer o 10 rokov nižší. Pridajme k tomu skvelú postavu a pevné zdravie tohto národa a musí nám byť jasné, že v ich spôsobe života musí byť niečo, čo je zdrojom tejto vitality. Toto sú dôvody, ktoré prispievajú k zdraviu, dlhovekosti a štíhlosti:
Užívajú si horúci kúpeľ
Vďaka sopkám sa v Japonsku nachádzajú aj miesta, kde nájdete jazierka s horúcou vodou. Liečivé kúpele s teplou minerálnou vodou sú nielen príjemným relaxom, kde sa dá oddýchnuť, no prospievajú i zdraviu a pokožke. Tá je viac vyživená, napnutá a má svieži vzhľad. Navyše sa horúca voda podpíše na zlepšenej cirkuláciu krvi a kyslíka po organizme. To im umožňuje znižovať stres, predchádzať mnohým chorobám a prispieva to i ku krajšej pleti.
Maškrtia menej a zdravo
Zatiaľ čo u nás je bežné dopriať si po obede dezert, Japonci túto možnosť pokojne vynechajú. Dnes už vieme, že cukor nie je pre zdravie dobrým riešením a závislosť na ňom je len podporovaná veľkým výberom sladkostí a zvykom dopriať si počas dňa nejaký dezert. V Japonsku ľudia radšej siahnu po čerstvom ovocí.
Samozrejme aj v tejto krajine existujú sladkosti, no v oveľa zdravšej forme. Ich produkty obsahujú oveľa menej cukru, využívajú často pohánkovú múku alebo sú ich maškrty zo sladkých zemiakov.
Pijú zelený čaj
Kvalitné čajové listy, ktoré sú tu bežné vo forme prášku (matcha) sú surovinou, ktorá je každodennou súčasťou života Japoncov. Zelený čaj je jednoducho neodmysliteľnou časťou ich kultúry a jeho každodenná príprava je veľmi dôsledná až rituálna.
Zatiaľ čo my si bežne doprajeme niekoľko káv denne, v Japonsku to vymenia za 5 šálok zeleného čaju. Ten nemá len množstvo antioxidantov, ale dokáže aj spaľovať tuky či zabraňuje únave. Je dokonca dokázané, že zelený čaj pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny aj srdcovo-cievnych ochorení.
Jedia v malých dávkach
Aj keď je jedlo dôležitou súčasťou japonskej kultúry a ľudia si ho tu skutočne vychutnávajú, nie je zvykom sa prejedať. Servírované porcie sú malé, no nemusíte sa báť, že by ste umierali hladom. Aj zopár kúskov sushi alebo polievka vás ozaj zasýti, pretože o pár hodín si pokojne môžete dopriať ďalší malý chod. Pokojne sa inšpirujte Japoncami a jedzte malé porcie v častejších intervaloch.
Jedia plody mora
Keďže o morské dary v tejto krajine nie je núdza, sú na každodennom zozname jedál. More, ktoré ich obklopuje, im poskytuje širokú škálu potravín, ktoré sú plné omega-3 mastných kyselín. Tie sú dobré pre všetky naše vnútorné orgány, zodpovedajú za zdravú pleť i mozog. Tiež pomáhajú znižovať zápal a sú dôležité pre dobre fungujúci nervový systém. Morské ryby i ostatné živočíchy obsahujú aj množstvo bielkovín a živín, preto by ste ich mali do svojho jedálnička zaradiť čo najčastejšie. Veď každodennou stravou Japoniek sú plody mora a ryža, ktoré prispievajú aj k ich štíhlej línii.
Prechádzajú sa
Ako inak udržať svoj kardiovaskulárny systém, svaly i kondíciu v dobrej „kvalite“, ak nie pohybom? Pre Japoncov je to práve chôdza alebo bicykel. Prirodzená súčasť ich každodenného života je rozhodne lepšou voľbou ako naše neustále jazdenie autom. K zdravej chôdzi sú deti v Japonsku vedené už odmalička, preto im nerobí problém každodenná cesta do školy pešo, aj keď má niekoľko kilometrov.
Varia zdravo
V tejto krajine by ste našli len veľmi málo jedál, ktoré sú vysmážané. Namiesto nášho klasického trojobalu si Japonci doprajú grilované, varené alebo dokonca surové jedlá. To znamená minimalizáciu prebytočného oleja a jedlo si zachováva viac vitamínov a lepšiu prirodzenú chuť. Veru, skutočne sme to, čo jeme.
Sú spolu
Hádam najmilším faktorom je spôsob života ľudí v Japonsku, ktorý je typický svojou spolupatričnosťou. Ľudia sa tu viac zgrupujú a najmä u staršej populácie sú veľmi silné sociálne väzby. Budovanie silnej komunity, ktorej ste súčasťou, skutočne znižuje stres a zvyšuje pocit šťastia.
Ako vidíte, kvalitný jedálniček zložený z výživných potravín je základom a prispieva k zdraviu nášho organizmu. No nielen telo, ale i duša si pýta jesť a dobré medziľudské vzťahy z nás môžu urobiť lepších a šťastnejších ľudí. Možno práve kombinácia týchto dvoch aspektov je povestným receptom na dlhovekosť. Rozhodne stojí za to to vyskúšať, čo poviete?
zdroj: Jana, healthcoachcode.com
Nahlásiť chybu v článku