Takto by mal vyzerať vidiecky dom v 21. storočí: Červená strecha, veľké okno do ulice a interiér, ktorý prekvapí

Dorota Mikulášová

Foto: ORA

V českej dedinke Božice vyrástol súčasný vidiecky dom, za ktorým stojí architektonické štúdio ORA. Spája v sebe modernú architektúru aj tradície. Pozrite sa, ako vyzerá.

Navrhnite nám súčasný vidiecky dom, tak znelo zadanie majiteľov pozemku v dedinke Božice na Južnej Morave pre architektonické štúdio ORA. Ešte skôr než sa architekti a stavbári pustili do skoro štvorročnej práce, bolo treba zistiť, ako vyzerá moravská dedina v súčasnosti aj to, čo vlastne pojem vidiecky dom znamená.

Nastaviť tvár a nie zadok

„Česká a moravská dedina zažívajú jednu zo svojich najväčších urbanistických kríz,” povedali architekti pre agentúru LINKA. Ľudia stavajú svoje príbytky bez kontextu, v rozpore s územným rozvojom a bezohľadne k okoliu.

Ako dopĺňa magazín Bydlení, dediny svoj priestor rozvíjajú tak, že kus poľa rozparcelujú na niekoľko štvorcov, čo predurčuje polohu budúceho domu uprostred. V tradičnom urbanizme však na seba jednotlivé príbytky nadväzujú a tvoria kulisy okolo dvora.

Súčasná absencia súkromia a blízkosť domov potom obyvateľov núti budovať betónové múry medzi pozemkami aj smerom k ulici. Namiesto nej však vzniká nehostinná púšť a tupé medzi priestory, ktoré nahrádzajú obytný dvor. To nemá s pravým vidiekom nič spoločné.

Foto: ORA

„Je potrebné vrátiť sa k ulici a otvoriť sa jej,” vysvetľujú architekti pre agentúru LINKA. Neuzatvárať domácnosť za nepriepustnú bariéru a nastaviť ulici tvár a nie zadok, teda okno a nie garáž. Zároveň je nutné poskytnúť aj dostatok súkromného dvora.

Čo najbližšie k hranici

Riešený pozemok je na kraji obce, priamo na hranici pôvodného a nového urbanizmu, keďže vidiecku štruktúru práve v tejto časti ukončuje aj vila mestského charakteru.

Pozemok je úzky a svahovitý, architekti teda navrhli pretiahnutý a podľa požiadaviek majiteľa jednopodlažný dom, ktorý príliš netrčí do priestoru, ale postupne sa zapúšťa do terénu. Zaujímavosťou je, že mierkou aj pomerom dĺžky k šírke sa podobá pôvodným príbytkom.

Foto: ORA

Aby vrátili stavebnú čiaru k ulici, dom stojí čo najbližšie k hrane pozemku ako to len normy a vzájomné vzťahy umožňovali. Podľa portálu ESTAV.cz je dvor okolo neho zatiaľ len zatrávnený, no do budúcna ponúka priestor na inštaláciu malej terasy, na ktorú sa dá vyjsť z domu cez presklené dvere.

Taká biela až treba žmúriť oči

Nemenej dôležité než umiestnenie celého príbytku je jeho konštrukcia. Ako píše agentúra LINKA, pôvodne architekti zvažovali murivo z dusanej hliny, keďže je jeden zo stavebníkov aj poľnohospodár a mali by tak k dispozícii dostatok slamy a kravských výkalov. Nakoniec však dali prednosť oveľa konvenčnejším plynosilikátovým tvárniciam.

Červenú strechu z pálených tašiek príjemne dopĺňajú steny vraj tak biele, až treba v lete žmúriť oči. A keď sme už spomenuli leto, typickým lokálnym motívom je aj zápražie, na ktoré sa v teplých dňoch nedá dopustiť.

Maximálny výhľad aj kontakt s ulicou

Aby sa celý dom k ulici staval tvárou a nie zadkom, jeho najvýraznejším prvkom sa stal arkier s rozmerným oknom. Architekti sa tak snažili poskytnúť obyvateľom príbytku maximálny výhľad, umožniť kontakt s ulicou aj ukázať súčasným spôsobom reprezentatívny štít vidieckeho domu.

Foto: ORA

Neprekvapí, že tak ako jednoducho je riešený celý dom zvonku, podobne je na tom aj jeho interiér. Podľa webu Estav.cz na obytnej ploche veľkej 169 m² nájdeme sadrové omietky, obklad z bukovej preglejky aj trojvrstvovú podlahu z dubu. Výnimočné je snáď už len striedavé nášľapné schodisko.

0
Komentovať