Každá z nás sa snaží o to, aby jej kuchyňa bola vždy čistá a bez baktérii. Aby nám potraviny vydržali čo najdlhšie svieže a čerstvé, a aby sme si našli triky, vďaka ktorým bude všetko fungovať. Každý známy a šikovný kuchár má tie svoje. Preto vám prinášame pár praktických tipov, ktoré určite využijete ešte dnes.
Čisté ruky
Určite už viete, že existujú potraviny, ktoré majú veľmi silný a svojský zápach a chuť. Napríklad ryby, cibuľa, cesnak, klobása atď. Keď s nimi v kuchyni pracujeme a potrebujeme pripraviť okrem nich niečo iné, nastane problém v tom, že je naša pokožka tak nasiaknutá ich pachom, až to prenesieme na inú potravinu alebo sa jednoducho po navarení nevieme toho zápachu zbaviť. Preto vyskúšajte použiť kúsok zubnej pasty. Tá odstráni všetky vône a nežiadúce pachy priam dokonale.
Čerstvé bylinky
Ak aj vy radi uprednostňujete čerstvé bylinky pred tými sušenými, určite sa trápite s myšlienkou, ako ich ich uchovať čo najdlhšie. Teda ak ich nemáte v črepníku.
Existujú dva spôsoby, ako uskladniť bylinky. Jedným z nich je chladnička. Vložte bylinky do dózy a prekryte ju servítkou, alebo papierovou utierkou. Tá bude absorbovať všetku nadmernú vlhkosť a vaše bylinky udrží „nedotknuté“ oveľa dlhšie.
Ďalšia možnosť je vložiť ich do sklenenej nádoby, pohára alebo vázy. Na dno nalejte kúsok vody a rastlinky by tak mali zostať čerstvé a svieže. Tento spôsob je praktickejší. V chladničke je naozaj nadmerne vlhko a aj napriek servítke sa zeleň z byliniek vytratí a znehodnotia sa.
Čerstvá zelenina
Zelenina taktiež ako aj bylinky neznášajú vlhké prostredie. No je najlepšie mať ich v chladničke. Takže, čo s tým?
Na toto už papierový obrúsok stačiť nebude. Najideálnejšie je použiť špongiu. Najlepšie aj dve. Jednu uložte na spodok úložného priestoru pre zeleninu a druhú na vrch. Hubka absorbuje nadbytočnú vlhkosť a zelenina vydrží dlhšie.
Čistenie mikrovlnky
Táto činnosť je dosť pracná a mnohým z nás ide naozaj niekedy na nervy, pretože vyčistiť mikrovlnku poriadne nie je žiadna sranda. Špeciálne, ak sa nám v nej stala nejaká nehoda a je celá od mastnoty a kúskov jedla.
Aj v tomto prípade prichádza na pomoc hubka. Namočte ju do mydlovej vody a vložte do mikrovlnky. Zapnite ju na niekoľko minút pri strednej teplote. Voda zo špongie sa odparí a uvolní mastnotu a tuk, ktorý by sa vám inak umýval len veľmi ťažko.
Lopárik
Drevo sa všeobecne umýva ťažšie ako sklo. Pri lopáriku je najlepšie umyť ho čo najskôr po použití, aby sme sa vyhli zaschnutým zvyškom a šťavám z čohokoľvek.
Na lopári sa môžu držať baktérie, ktoré sa premnožia, ak ho neumývame úplne dôkladne, čo sa niekedy ani nedá, lebo tie najmenšie čiastočky jedla nevidíme volným okom. Najideálnejšie riešenie, je aspoň raz týždenne spraviť generálku. Zmiešajte si ocot s vodou 1:1 a vyčisťte lopár týmto roztokom. Nechajte ho v ňom namočený aspoň jednu minútu. A potom opláchnite vodou.
Čistenie cesnaku
Voda. Táto metóda funguje ako pri cesnaku, tak aj pri cibuli.
Vložte cesnak do väčšieho pohára (napríklad na zaváranie) naplnte vodou, zatvorte a potrepte po dobu cca 10 sekúnd v kruhovom pohybe. Šupky a mesiačiky sa vám budú odstraňovať takmer samé.
Cibuľu stačí namočiť do misky s vodou.
V dnešnej dobe sa snažíme urýchliť si čo najviac povinností a týchto pár trikov vám pomôže zjednodušiť si aspoň niektoré činnosti v kuchyni. Určite ich vyskúšajte. Ja si ich neviem vynachváliť.
zdroj: babskeveci.sk, (Katka), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku