Tieto jemné rožky so smotanovým nádychom nenechajú nikoho ľahostajným. Príprava je nielen jednoduchá, ale aj nenáročná. Posuňte tento recept ďalej svojim priateľkám, ktoré to určite ocenia. Plnené rožky sa vynikajúco hodia ku káve či čaju a posedenie s priateľkou bude odteraz ešte príjemnejšie. Jedinou nevýhodou je, že z taniera zmiznú až príliš rýchlo.
Budete potrebovať:
Cesto:
1 lyžica kyslej smotany
250 gramov masla
1 lyžička sódy bikarbóny
múka
Náplň:
mak
vlašské orechy
cukor
Postup:
V miske si pomocou rúk vymiešame cesto s masla a dostatočného množstva múky. Múky pridajte toľko, aby ste vymiešali hutné cesto. Šikovné gazdinky to určite ľahko odhadnú.
Do vymieseného cesta pridajte kyslú smotanu a sódu bikarbónu. Cesto by malo mať konzistenciu ako cesto na cestoviny. Cesto nechajte odpočívať približne 30 minút pod utierkou.
Zatiaľ si môžete pripraviť plnku. Zmiešajte mak s trochou vody a cukrom a druhá alternatíva sú mleté orechy s cukrom. Pokojne však môžete rožky naplniť aj tvarohom, či džemom.
Cesto z chladničky vyvaľkajte na asi 1 mm hrúbku a narežte na trojuholníky. Každý trojuholník naplňte makovou alebo orechovou plnkou. Cesto stačí už len zrolovať.
Rožky pečte asi 15 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Nepečte ich až príliš dlho, pretože by mohli byť vysušené. Na záver môžete rožky posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku