Alkálie, alebo zásady, sú v potravinách veľmi dôležité pre správne spracovanie a následné vylúčenie. Všetko, čo zjeme, sa na našom tele odrazí. Stará múdrosť „si tým, čo ješ“ je v tomto prípade stopercentne výstižná.
Prečo priberáme, máme kyselinu, alebo nám zle trávi aj keď jeme zdravé jedlá a neprepchávame sa hlúposťami? Pretože často jeme potraviny, ktoré nie sú zásadité, ale kyslé. Kyslé prostredie v tele spomaľujte metabolizmus a to má za následok množstvo ďalších problémov. Stúpajúca hmotnosť, predčasné starnutie, či problémy s tráviacim traktom a vyprázdňovaním. Záchranou pre každého môže byť obnovenie tzv. acidobázickej rovnováhy. A tú dosiahnete len tým, že budete jesť produkty plné alkálií, teda zásad.
Citrón
I keď sa to nezdá, citrón je veľmi zdravý a potrebný. Kyslosť nezvyšuje, naopak ju znižuje. Je silným liekom aj na prechladnutie, vírusy, pálenie záhy a je aj prírodné antiseptikum. Citrón je najlepšie konzumovať pravidelne vo vode. Pripravte si denne pohár citronády a vaše telo bude v harmónii prakticky okamžite.
Cvikla
Aj cvikla patrí k produktom, ktoré sú veľmi zásadité, sú plné vitamínov, bielkovín a vlákniny a nechýbajú im ani minerálne látky. Cvikla normalizuje cukor v krvi, preto sú vynikajúce tak pre diabetikov ako pre zdravých ľudí.
Uhorky
Uhorky nie sú len sezónnou zeleninou, ale celoročkou, ktorú by sme rozhodne mali konzumovať aj v zime. V akej forme je v podstatne jedno. Účinky uhoriek na metabolizmus sú fascinujúce a okrem toho obsahujú až 90% vody. Tá vám pomôže okrem metabolizmu a vyrovnaného pH aj ku krajšej a napnutejšej pokožke.
Zeler
Voňavý zeler neznesie hocikto, pretože ide o veľmi aromatickú zeleninu. Je to škoda, pretože práve ten patrí do zoznamu najzásaditejších potravín vôbec. Pripraviť si ho môžete napríklad v podobe zelerových hranolčekov upečených v rúre. Ak si k nim dáte dobrý dresing, už nikdy nebudete chcieť jesť zemiakové hranolky.
Reďkovka
Ak máte problémy so stolicou, zápchou, alebo vás naopak často preháňa, jedzte veľa reďkoviek. Tie síce obsahujú viac dusičnanov, no ak máte reďkovky pestované vo vlastnej záhrade a tak viete, čo jete, môžu vám byť v mnohom veľmi nápomocné.
Cesnak
Cesnak je veľmi vhodný nielen ako zdroj alkálií ale aj ako posila imunity. No a tá má tiež nezanedbateľný podiel na vašom metabolizme a na tom, ako vaše telo vo všeobecnosti funguje. Pridávajte ho do akéhokoľvek jedla. Nezabúdajte ho však jesť aj surový.
Avokádo
Exotické avokádo ešte u nás nemá také zázemie ako by sme možno čakali, no ide o veľmi zdravý olejovitý produkt. Normalizuje kyseliny a jeho najväčšou devízou je vysoký obsah mononenasýtených mastných kyselín.
Melón
Na melón nezabúdajte najmä v lete, kedy ho je dostatok, priam prebytok. Je vhodný aj pri ochoreniach obličiek, močového mechúra a pri prechladnutí. Zlepšuje náladu, rozprúdi krv a zásobuje vaše telo vodou. Pomáha zahnať nespavosť a stres.
Banány
Okrem toho, že sú chutné a sladké, sú aj celkom kalorické, no najmä obsahujú množstvo pektínov a škrobu a tie veľmi pozitívne ovplyvňujú trávenie. Banány vás nadopujú endorfínmi a jesť ich môžu aj ľudia s ochorením obličiek. Banány totiž obsahujú minimum bielkovín a solí.
Pohánka
Nejedzte len ryžu, vymeňte ju za pohánku. Naša najlepšia a zároveň najstaršia potravina dodá vášmu telu toľko, koľko by ryža nedodala ani za týždeň každodennej konzumácie. Poskytne vám energiu, dobrú náladu a zbaví vaše telo toxínov v podobe prekyslenia.
zdroj: babskeveci.sk (M), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku