Toto je ten najlepší recept na domáce zemiakové lokše s husacou masťou, aký kedy bol

Lucia Mužlová

Keď sa povie lokša s pečienkou a husacou masťou, každému sa hneď zbiehajú slinky. Na Slovensku je tento pokrm veľmi známy a husacie hody sa začínajú na jeseň. Fantastické lokše si môžete pripraviť aj doma a potešíte nimi každého člena rodiny a aj každú návštevu. Skvelý recept sa vám bude hodiť, najmä ak chcete potešiť svoju peňaženku a tieto lokše sú také dobré, ako z reštaurácie.

lokse3
glutenfreeonashoestring.com

Budete potrebovať:

1 kilogram zemiakov, najlepší je varný typ C

500 gramov polohrubej múky

2 lyžičky soli

1 vajíčko

veľké množstvo kačacej alebo husacej masti

Postup:

Najskôr si uvarte zemiaky a najlepšie bude, keď ich uvaríte deň pred prípravou. Varíme ich v slanej vody až do zmäknutia, scedíme po studenou vodou a vychladnuté odložíme na noc do chladničky.

Na ďalší deň si zemiaky roztlačíme a zmiešame s múkou, soľou a vajíčkom. Do cesta pridáme ešte 2 lyžice masti. Cesto bude vláčne a bude sa s ním lepšie pracovať.

lokse1
thecafesucrefarine.com

Pracovnú dosku si pomúčime a vyvaľkáme lokše. Lokše by mali vyzerať ako tenučké palacinky. S múkou počas vaľkania nemusíte šetriť a príprava je trochu zdĺhavá a náročnejšia, preto neváhajte a zapojte do práce aj nejakého toho pomocníka.

Lokše následne opekajte na suchej panvici. Ideálna je väčšia, aby sa vám dobre obracali. Ihneď po dopečení je potrebné lokšu potrieť masťou, aby nedošlo k jej vysušeniu. Lokše pečieme dozlata, resp. kým sa na jednej strane neobjavia hnedé fľaky.

lokse4
glutenfreeonashoestring.com

Masťou pri potieraní určite nešetrite. Nejedná sa o žiadny diétny recept a myslím si, že raz do roka si môžeme dopriať aj trochu mastnejšie lokše. Ak ich budete skladovať na ďalší deň, uistite sa, že sú vo vzduchotesnej nádobe. Dobrú chuť.

K lokšiam si môžete pripraviť rôzne druhy mäsa, prípade poduste kyslú alebo červenú kapustu. Tento pokrm je vhodný aj na nedeľný obed s rodinou. V niektorých častiach Slovenska sa lokše pripravujú aj nasladko. Proti gustu žiadny dišputát. Ak preferujete sladkú verziu, pokojne si pár lokší pripravte aj nasladko.

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)

Najnovšie články