Každá skúsená gazdinka vie, že existuje mnoho trikov, ako si uľahčiť prácu v kuchyni. Niektoré z nás dokonca majú svoje vlastne triky, ktoré takmer denne používame. Čo sa týka samotného varenia, nejde vždy iba o to dodržiavať v recepte krok po kroku, ale aj pridať doň niečo vlastné alebo si ho pretvoriť tak, aby nám čo najlepšie vyhovoval. Pri práci v kuchyni sa riadime hlavne tým, aby sme navarili skvelé jedlo. Ako si túto prácu ale viete uľahčiť bez toho, aby ste kvalitu jedla znížili?
Ak nie ste ten typ človek, ktorý rád trávi dlhý čas v kuchyni, máme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám nielenže varenie uľahčia, ale zároveň dodajú vašim jedlám skvelú chuť.
Pokrmy z mäsa
Takmer všetci cez leto radi grilujeme a ešte radšej máme skvelé šťavnaté mäso upečené na grile s vynikajúcou marinádou. Ak chcete zaistiť, aby bolo mäso mäkké a po upečení krásne chrumkavé, namočte ho pred úpravou do zmesi rastlinného oleja a octu.
Predtým, ako pôjdete mäso piecť, dajte ho na pár minút do vriacej vody.
Ak chcete, aby boli karbonátky šťavnaté, do mletého mäsa pridajte cibuľku a surové zemiaky v pomere 1:1.
Pre dokonale prepečené mäsko stačí urobiť iba jednu vec. Mäso vložte do sklenenej formy a dajte do rúry na najnižšiu mriežku. Mäso pri pečení párkrát otočte.
Zemiaky
Ak sa chystáte pripravovať nastrúhané zemiaky, nalejete do nich trošku mlieka. Tento jednoduchý trik zabráni tomu, aby zemiaky zčernali.
Rozhodli ste sa variť zemiaky, ale máte doma iba staré, ktoré ste ešte nestihli zjesť? Žiadny problém. Do vody, kde budete zemiaky variť, pridajte lyžičku octu, pár strúčikov cesnaku a bobkový list. Zemiaky budú mať skvelú chuť.
V prípade, že zemiaky stratili svoju chuť a majú nepríjemnú vôňu, namočte ich pred varením do studenej vody.
Ryby
Pokiaľ chcete, aby bola vaša ryba chrumkavá a mäso mäkké, skúste rybu pripraviť tak, že namiesto oleja použijete pri vyprážaní maslo.
Ak nechcete, aby bol pach z rýb cítiť po celej vašej kuchyni, do panvice po vyprážaní dajte pár kúskov zemiakov a maslo.
Rybu pred vyprážaním utrite utierkou a osoľte. Do uzatvárateľného vrecka nasypte múku, soľ a korenie. Vložte rybu a jemne pretrepte tak, aby sa všetky suché prísady nalepili na rybu. Táto skvelá zmes dodá rybiemu mäsu fantastickú chuť.
Šaláty
Soľ a korenie dávajte do šalátu vždy pred tým, než budete lievať rastlinný alebo olivový olej. Zabezpečí vám to, že sa koreniny dostanú do celého šalátu a nezostanú iba v oleji.
Ak ste už niekedy robili doma šalát z kyslej kapusty, určite viete, že tento pokrm má špecifickú chuť a je pre organizmus veľkou dávkou vitamínov. Skúste doň ešte pridať pár kúskov mandarínky. Môže sa vám to zdať divné, výsledná chuť však stojí naozaj zato.
Zeleninu a čerstvé bylinky umyte pred konzumovaním v slanej vode. Zbavíte sa tak všetkých baktérií a zeleninu dokonale umyjete.
Jednoduché triky pri varení
Skvelou alternatívou, ako dodať polievke či omáčke na pikantnosti, je pridať cesnak alebo chren. Keď krájate na základ cibuľu, pridajte k nej nastrúhaný cesnak alebo čerstvý chren.
Ak sa vám podarilo presoliť polievku, nezúfajte. Slanú chuť polievky viete jednoducho stiahnuť pridaním celého surového zemiaku alebo pridaním ryži, ktorú zabalíte do gázy.
Čistý voňavý vývar dosiahnete tak, že pri varení do hrnca pridáte umyté vaječné škrupiny, ktoré pred podávaním vyberiete.
Či už ste skúsená kuchárka alebo mladá gazdinka, ktorá v kuchyni ešte len začína, vždy je skvelé nájsť si nejaké triky, ktoré vám prácu v kuchyni uľahčia. Predsa len, žijeme v uponáhľanej dobe, tak prečo si čas strávený v kuchyni neuľahčiť formou týchto trikov? Aké triky používate v kuchyni vy? Dajte nám o nich vedieť.
zdroj: babskeveci.sk (Marianna), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku