Neradi vyhadzujeme staré nepotrebné veci, pretože máme pocit, že sa ešte na niečo zídu. Nie, nezídu. Pritom drobnosti, ktoré by sa naozaj zišli, hádžeme do koša len sa tak zapráši. Napríklad také kôstky z avokáda.
Ruku na srdce. Odložili ste niekedy kôstku z avokáda aj na niečo iné, ako pre deti na hranie či na neúspešné sadenie v tégliku od jogurtu? Po tomto článku už zrejme túto chybu neurobíte. Keď sa dozviete, čo všetko kôstka z avokáda dokáže a aké má vlastnosti, už nikdy ju nevyhodíte do koša.
Na čo už len kôstka?
Aminokyseliny obsiahnuté v jedinej avokádovej kôstke sú plné vitamínov a minerálov a pre ľudské telo sú neuveriteľne užitočné. Bojujú hneď s niekoľkými ochoreniami, medzi inými aj s obezitou, kardiovaskulárnymi chorobami, nedostatkom libida, chronickou únavou, štítnou žľazou, ale aj bolestivosťou svalov a kĺbov. Flavonoidy v nej majú silné protinádorové účinky, a tak pomáhajú chrániť aj pred vznikom tohto nebezpečného ochorenia.
Kôstka z avokáda sa používa v kozmetickom priemysle. Je obrovským zdrojom kolagénu, o ktorom je známe, že viditeľnejšie účinky dosiahne, keď sa do tela dostáva zvnútra a nie zvonka pri plastických zákrokoch.
Liečivý prášok
Pravdepodobne si hovoríte, že to všetko je veľmi pekné, lenže čo s takou kôstkou z avokáda? Ako ju spracovať? Je predsa obrovská a tvrdá. Spracovanie kôstky pritom nie je žiaden problém. V prvom rade by ste mali vedieť, že avokádovú kôstku je dobré konzumovať alebo používať v práškovej podobe. V prvom rade musíte z kôstky odstrániť vrchný hnedý obal. Jadro dajte do trochy vriacej vody a nechajte ho prevrieť, kým nechytí zlatistú farbu. Po uvarení jadro nechajte vyschnúť, najlepšie na noc v priestore, kde sa pohybuje vzduch, čiže napríklad na balkóne. Potom ho jednoducho zomeľte na prášok v mlynčeku na kávu či v mixéri.
Pozor, ak máte problémy so zápchou, konzumujte prášok opatrne. Ideálne je, ak si maximálne dvakrát do týždňa zalejete lyžicu prášku vriacou vodou. Nápoj môžete piť namiesto čaju alebo kávy. Užívanie sa neodporúča častejšie ako raz za tri dni, pretože nadmerná konzumácia môže spôsobiť zápchu. Prášok môžete pridávať tiež ako korenie do vašich obľúbených jedál. Znesie všetko – teplo aj zimu.
Kozmetická záležitosť
Ak trpíte mastnou pleťou, akné a tvorbou hnisavých vyrážok, pripravte si z prášku z avokáda pastu alebo hustejšiu kašu. Zmiešaním jednej lyžičky prášku s trochou vody dostanete ten správny liek na všetky kožné ochorenia. Nechajte kašičku na tvári pôsobiť asi 10-15 minút a potom ju jednoducho opláchnite.
Takisto si môžete pripraviť masku, ktorá je užitočná v boji proti vypadávaniu vlasov. Zmiešajte 2-3 lyžičku prášku a trochu olivového alebo ricínového oleja a votrite si zmes do polovlhkých vlasov. Nechajte si masku pôsobiť aspoň hodinu a potom vlasy zmyte šampónom. Nebojte sa skúšať nové veci a dôverujte viac prírode ako umelej kozmetike. Vaše telo vám to oplatí.
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku