Nikdy som nechápala, prečo necháva moja starká cesnak naklíčiť. Keď som zistila pravý dôvod, nechávam aj ja každý deň jeden strúčik naklíčiť

Monizz

Ak si kúpime cesnak a doma zistíme, že z niektorých strúčikov vykúkajú zelené klíčky, okamžite ho ideme spotrebovať, lebo máme pocit, že o chvíľu nebude dobrý. Prečo však máme v hlavách zakorenenú túto mylnú informáciu? Všetko je to totiž presne naopak.

Článok pokračuje pod videom ↓
1
sovkusom.ru

Ak vyhadzujete naklíčený cesnak, robíte neodpustiteľnú chybu. V klíčiacom klinčeku sa nachádzajú také živiny, aké v bežnom strúčiku nikdy nenájdete. Ide o súbor dôležitých antioxidantov, ktoré sú pre nás viac, než nápomocné. Počuli ste niekedy o allicíne, alliine a diallyle disulfidu? Ani my. No dnes vieme, že keď máme možnosť, treba ich do tela dostať.

Zázračný cesnak

Počas procesu klíčenia cesnaku vznikajú nové enzýmy, ktoré dokážu silno pôsobiť na mnohé ťažké choroby. Ak ste niekedy ochutnali cesnakový klíček, viete, že má úžasne ostrú chuť a niekedy je silnejší než samotný cesnak. A to je dobre. Najmä pre ľudí, ktorí bývajú často chorí a majú zníženú imunitu, často ich preháňa a drapne ich každý okoloidúci vírus. Cesnaková tinktúra, ktorá obsahuje aj výťažok z klíčkov, kompletne a stopercentne vyčistí cievy a normalizuje činnosť srdca. Ak sa vám nechce pripravovať domáca tinktúra, stačí, ak budete cesnakové klíčky jesť.

2
sovkusom.ru

Už žiadne choroby

Tradičná medicína odporúča naklíčený cesnak najmä pri prevencii cievnej mozgovej príhody a tvorby trombózy. Takisto je vynikajúcou stopkou pri hnačkách alebo brušných virózach. Zabraňuje vzniku malígnych buniek a čistí telo od karcinogénov. Antioxidanty v cesnakovom klíčku sú schopné pozastaviť predčasné starnutie buniek a neraz aj bránia skorému vzniku vrások.

3
sovkusom.ru

Ako používať naklíčený cesnak?

Domáci cesnak je, samozrejme, oveľa užitočnejší než ten kupovaný a dovážaný. Dajte si pozor, pretože v supermarketoch neraz predávajú obyčajný cesnak rastlinnej výroby z Číny a ten je pochybnej kvality. Kontrolujte vždy krajinu pôvodu.

4
sovkusom.ru

Najlepšie je nechať si cesnak naklíčiť cielene. Pred použitím prerežte strúčik na polovicu tak, aby ste prerezali aj klíček. Tak sa uistíte, že zvnútra nezačal hniť, ani nie je sčernetý. V takom prípade máte smolu, ale klíček musíte vyhodiť. Aby bol zdravý, musí mať sýtu zelenú farbu. Vtedy je najlepší. Pridajte ho spolu so strúčikom cesnaku do jedla, na chlieb či do čerstvého šalátu. Snažte sa ho najmenej tepelne upravovať. Všimnite si, že vaše jedlo bude mať ostrejšiu cesnakovú chuť. A to je len ten vonkajší prejav. O tom vnútornom síce vedieť nebudete, no vaše telo a zdravie sa vám za túto dávku antioxidantov bohato odmení.

5
sovkusom.ru

Náš tip: Pri diétach sa často odporúča konzumovať vyklíčené produkty. Zrná, hrášok, fenikel či lucerna. Tieto produkty obsahujú obrovské množstvo rastlinných bielkovín, vitamínov a antioxidantov. Nezavrhujte preto klíčky ako výmysel zdravej výživy. Ak sa ich neprejete, môžu byť pre vás naozaj užitočné.

zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

Najnovšie články