Zásadné vyhlásenie Borisa Kollára: Titul som získal v súlade so zákonom, nemám sa za čo ospravedlňovať

Lucia Mužlová , SITA

Foto: TASR - Jakub Kotian

Počas tohto týždňa Slovenskom rezonovala správa o diplomovej práci Borisa Kollára. K situácii s odkopírovanou prácou sa vyjadrovali rôzny politici, rovnako aj premiér Igor Matovič. Dnes sa k celej veci opäť vyjadril na tlačovom brífingu aj predseda parlamentu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu-občianska demokracia Juraj Hipš v utorok informoval, že Kollár mal svoj titul magistra získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Najviac strán mal skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša. Ten je rektorom SEVSS v Skalici a v roku 2019 viedol aj bakalársku prácu poslankyne NR SR Petry Krištúfkovej (Sme rodina), ktorá mala taktiež svoju prácu kompletne okopírovať. Upozornil na to ekonóm a bývalý predseda strany Spolu Miroslav Beblavý.

Študenti spísali petíciu

Študenti stihli spísať petíciu, kde uviedli, že ak človek, ktorý svoj titul získal vďaka krádeži, zastáva v štáte taký vysoký post, pôsobí to demotivačne a demoralizujúco na všetkých študentov.

Foto: TASR – Michal Svítok

Študenti a absolventi vysokých škôl vyzývajú predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby odstúpil. Spísali v tejto súvislosti petíciu s tým, že nesúhlasia, aby post predsedu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) zastával človek, ktorý svoj titul získal vďaka plagiátu.

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu-občianska demokracia Juraj Hipš v utorok 23. júna informoval, že Kollár mal svoj titul magistra na Stredoeurópskej vysokej škole (SEVSS) v Skalici získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Kollár tieto tvrdenia odmietol.

Kollár odmietol všetky obvinenia

Na prvom tlačovom brífingu povedal: „Zo strany Spolu som bol obvinený, že moja diplomovka je plagiát a som rovnaký ako Danko (bývalý predseda parlamentu Andrej Danko, pozn. SITA), čo absolútne odmietam. Pri teste originality vyskočila zhoda mojej diplomovej práce 24,45 percenta s inými prácami. Do 30 percent je to bežná prax, ktorá sa uznáva. Zároveň vyhlásil, že kopírovaním textov z internetu si len zľahčil písanie práce ako každý študent.

Krátko sa k celej veci vyjadril aj premiér Igor Matovič, ktorý vyhlásil, že Borisa Kollára nebude vyzývať na odstúpenie. Mali sa však stretnúť a o celej veci rokovať. Štátna záverečná skúška predsedu parlamentu vrátane obhajoby záverečnej práce prebehla v zmysle požiadaviek zákona o vysokých školách. Uviedol to Jozef Minďaš v stanovisku Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici.

Kollár sa nemá za čo ospravedlňovať

Dnes sa Boris Kollár opäť postavil pred verejnosť a novinárov. Hneď na začiatku bolo avizované, že novinári nebudú môcť klásť otázky. „30 rokov sa moje súkromie premieľa“, povedal Kollár. V úvode popísal, že pochádza z chudobných pomerov a rozumie ľuďom, ktorí žijú podobne. „Ľuďom pomáham 30 rokov.“

Boris Kollár prečítal stanovisko vysokej školy v Skalici, ktorý vypracoval Jozef Minďaš. Ako to bolo aj na prvom brífingu, aj teraz sa obhajoval dokumentom, tzv. protokolom originality, vďaka ktorému diplomová práca prešla. „Štátna skúška a obhajoba prebehla podľa zákona,“ povedal Kollár. „Meno školiteľa ani jeho prácu som do zdrojov neuviedol, pretože s tým súhlasil,“ doplnil. „Nemám sa za čo ospravedlniť, nič zlé som neurobil, titul som získal v súlade so zákonom. Nedovolím vnášať rozpor do vládnej koalície, vyhlásil ďalej Kollár. „Vláda musí byť pevná a stabilná kvôli koronakríze“, dodal.