Jesenný detox celého tela vám posilní imunitu a pomôže zhodiť kilá. Postačia vám len tieto jednoduché suroviny

Hyriaková Kristína

Foto: unsplash

Jeseň je oficiálne tu a kým mnohí ľudia sa tešia z toho, že je všetko farebné a že sa blížia Vianoce, pre mnohých ľudí je toto obdobie spojené so smútkom a depresiou. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako uvádza portál Balance Garden, je veľmi pravdepodobné, že práve v tomto období vás začne všetko bolieť a upadnete do smútku, ktorý je už s jeseňou spoejný. Už od rovnodennosti môžete pociťovať teplotný aj energetický  posun. Práve toto je ideálne obdobie na to, aby ste svoje zvyky, ale aj svoj jedálniček, pripravili na zimu. Už od staroveku sa práve toto obdobie považuje za dôležitý čas pre očistu a detoxikáciu tela.

Najlepší čas na detoxikáciu

Jeseň je idálnym obdobím na to, aby ste sa očistili a zbavili toxínov z vášho tela a zároveň sa posilnili pre prichádzajúce zimné mesiace. Takto môžete zimu privítať so silnou imunitou a jasnou mysšou. Medzi výhody jesenného detoxu patrí upokojenie trávenia, pomoc pri dýchacích problémoch, zníženie prebytočného tuku a nadúvania. Taktiež budete menej náchylný na kašeľ a nachladnutie. Detox však nemusí znamenať hlad, len niekoľko drobných zmien, ktoré budú mať vplyv na vašu duševnú pohodu.

Foto: unsplash

V čínskej medicíne je jeseň spojená s kovom. Tento čas je podľa nej spojený s emóciami smútku, respektíve zbavenia sa negatívnych pocitov, ktoré nám neslúžia a uvoľnenie priestoru pre novú energiu. Jesenný detox by sa mal zamerať na pľúca a hrubé črevo, ktoré sú spojené s týmto ročným obdobím. Dôležitý je dostatočný prísun tekutín a strava bohatá na vlákninu. Znížte príjem nevarených jedál a stavte radšej na varené a teplé jedlá. Zamerajte sa tiež na konzumáciu jabĺk a hrušiek.

Foto: unsplash

Zamerajte sa na tieto potraviny

Jarnú zeleninu vymeňte za koreňovú, teda sladké zemiaky, tekvicu, mrkvu, repu, fenikel a taktiež strukoviny. Vypite najmenej 2 litre vody, ideálne s citrónom a lyžicou jablčného octu, čím sa naštartuje trávenie a podporí spaľovanie tukov. Nezabudnite tiež na jesenné korenie, ktorým sú škorica, klinček, muškátový orech a podobne.

Ideálne menu na detoxikáciu

  • Raňajky: ovsená kaša s jablkom, škoricou a rastlinným mliekom
  • Obed: polievka zo sladkých zemiakov a mrkvy
  • Večera: pečená zelenina s omáčkou a kyslou kapustou

Najnovšie články