Každý už pravdepodobne mal nepríjemnú skúsenosť, keď po príchode z nákupu zistil, že potraviny nie sú čerstvé. Aj keď sa väčšina obchodov za takéto omyly ospravedlní a tovar vymení alebo vám vrátia peniaze, je to jednoducho zbytočné mrhanie vaším časom. Vyhnite sa sklamaniu a v obchode si vyberte vždy čerstvé produkty vďaka nasledujúcim trikom.
Kvalitu a čerstvosť mäsa, mlieka, vajec alebo oleja môžete odhaliť ešte pred ich kúpou. Stačí byť pozorný, mať oči na stopkách a poznať zopár tipov, ktoré vás navedú ku kúpe tých najlepších surovín.
Mäso
Pri výbere mäsa si najprv všímajte jeho farbu. Hovädzie alebo dobré jahňacie mäso by malo byť sfarbené do sýtej červenej, teľacina je zas ružovejšia a bravčové mäso má charakteristickú svetloružovú farbu.
Ak je možnosť mäso ohmatať, kvalitu odhalíte aj dotykom. Mäso by malo byť suché a nelepiť sa na prsty, zatiaľ čo mokrý alebo lepkavý „hlien“ je znakom starého mäsa.
Mleté mäso
Aj mleté mäso by si malo zachovávať svoju charakteristickú farbu. Akékoľvek vyblednutie alebo nádych sivastého odtieňa je znakom starého mäsa. pozor aj na škvrny, ktoré signalizujú vmiešanie staršieho mäsa k čerstvému počas jeho mletia.
Ak mleté mäso nemá v balení „šťavu“, pozostáva z väčšej časti z chrupaviek alebo šliach a takýto produkt rozhodne nestojí za utrácanie vašich peňazí.
Kura
Kura by malo mať typickú svetloružovú farbu, no aj tá môže niekedy zmiasť. Mäso pred pečením skontrolujte aj hmatom. Koža by mala byť suchá, ak je vlhká, kura bolo pravdepodobne kŕmené množstvom antibiotík.
Ak je kura mastné, žltkasté alebo má viditeľné „šupiny“ na nohách, mäso je zaručene staré.
Klobásy a salámy
Ak si pred kúpou klobás všimnete biele škvrny na ich povrchu, akoby múčny poprašok, nie je dôvod na obavy. takýto výrobok jednoducho očistíte a môžete ho konzumovať. Dôvodom na odmietnutie mäsa je slizký povrch na saláme, šunke alebo klobáse. Je zaručene stará.
Mlieko
Pri mlieku, ktoré je predávané v sklenej fľaši, môžete odhaliť jeho kvalitu podľa farby. Dobré mlieko by malo mať peknú bielu farbu. Ak má modrastý nádych, bolo riedené vodou a nie je kvalitné.
Mrazená zelenina a ovocie
Najprv si všimnite teplotu na mraziacom boxe v obchode. Ak je vyššia ako -18 stupňov, radšej sa kúpe vyhnite. Spozorovať môžete aj vrstvy námrazy na balíkoch alebo ich nafúknutie. To je znakom toho, že bola zelenina počas prepravy úplne rozmrazená a v mrazáku znova zamrzla. Takýto produkt nekupujte.
Chlieb
Chlieb, ktorý je dobre upečený a na jeho prípravu bola využitá kvalitná múka, si vie držať svoj tvar. Stlačte chlieb prstom a ak v ňom ostane jamka a chlieb sa nevráti do pôvodného tvaru, je nedopečený alebo nekvalitný.
Cestoviny
Najkvalitnejšie cestoviny majú jasnú alebo výraznú žltú farbu, niekedy aj jantárový odtieň. Ak sú cestoviny bledé, mdlé a veľmi jasné, sú menej kvalitné alebo staršie.
Ryža
Ak si viete ryžu prezrieť aj cez obal, všimnite si jej jednotlivé časti. Ak sú na okrajoch zlomené a ryža vyzerá ako rozdrvená a nemá pekný tvar, môže ísť o zvyšky z výroby, ktoré sa predávajú, aj keď by sa nemali. Kvalitná ryža má zrná v peknom celistvom stave.
Vajcia
Nehanbite sa v obchode skontrolovať kvalitu vajec. Pozrite sa na ne tak, že ich dvihnite do svetla. Ak v nich vidíte tmavé fľaky, sú pokazené. Tak isto nimi môžete zatriasť pri uchu. Čerstvé vajce nevydáva žiadny zvuk, zatiaľčo staré vydáva charakteristické „čľupkanie“.
Káva
Ak máte doma kávu v celých zrnách, skúste jedno prehryznúť. Malo by byť tvrdé, pri zahryznutí možno aj praskne, no jeho vnútro je suché a sypké. Len nekvalitná káva má mäkké zrná.
Aj kvalitu a čerstvosť instatnej kávy si môžete overiť. Zalejte čajovú lyžičku kávy studenou vodou a chvíľu počkajte. Dobrá káva sa celkom rozpustí.
Cukor
Pred kúpou cukru ním v obchode pokojne zatraste. Cukor by mal byť sypký a suchý. Ak je navlhnutý, tvoria sa v ňom hrudky a zlepené časti.
Slnečnicový olej
Ak sa dobre zadívate na dno oleja, nemali by tam byť žiadne usadeniny. Sedimenty sú známkou toho, že olej je už dosť starý.
Maslo
Kvalitné maslo by v žiadnom prípade nemalo mať obsah tuku nižší ako 80%. Čerstvé maslo by nemalo zanechávať žiadne stopy na obale, v ktorom je zabalené, tak isto ho skontrolujte čuchom. Nemalo by nijako páchnuť.
Maslo by malo byť svetlej farby, skôr bledé, prípade so žltkastým nádychom. Ak je maslo príliš biele alebo veľmi žlté, je nekvalitné alebo sa pri jeho výrobe využilo veľa farbív.
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), adme.ru
Nahlásiť chybu v článku