To, čo robia, robia starostlivo, vyberane a naozaj dobre. Profesionalita kuchára ani tak netkvie v tom, čo navarí, ale v tom, ako to navarí. A s tým súvisí aj spôsob. Len tí najlepší kuchári vedia, ako sa správne pripravuje vajce či kedy bude jedlo chutiť o 50% lepšie!
Ideálny steak
Dobrý steak sa musí nechať odležať. Nikdy sa nesmie dať na rozohriatu panvicu priamo z chladničky. Predtým, než sa pustíte do tepelnej úpravy steakov, ich nechajte 1-2 hodiny odstáť pri izbovej teplote. Počas procesu, kedy bude mäso prechádzať teplom, sa prepečie rovnomerne a získa krásnu chrumkavú kôrku.
Šťavnaté mäso
Kuracie, bravčové, chudé alebo tučné. Je jedno aké mäso vyprážate, ak chcete aby ostalo šťavnaté, musíte dodržať niekoľko zásad. Európski šéfkuchári majú jeden spoločný trik a síce, že mäso predtým namočia v slanom náleve. V jednom litri vody rozpustia ¼ šálky soli, prípadne aj ½ šálky cukru. Mäso musí ostať celkom ponorené a v chladničke aspoň hodinu.
Aromatické koreniny
Aby bolo jedlo voňavejšie a koreninu bolo lepšie cítiť, predtým by sa malo nasucho ohriať na panvici. Vône a chute sa najlepšie uvoľnia vtedy, ak po takejto predpríprave koreninu ešte rozdrvíme. Reč je najmä o čiernom korení, či rasci.
Nadýchané koláče
Dokonalé cesto je jednou z najfamóznejších prvkov dobrej kuchyne. Aby bolo naozaj dobré, nechajte maslo aj vajíčka na noc pri izbovej teplote a šľahajte ich takéto, nie z chladničky.
Chrumkavá rybia koža
U nás sa najčastejšie pripravuje s kožou pstruh alebo losos. Fakt je ten, že nie každý vie pripraviť na rybe naozaj chutnú chrumkavú kožu. Kuchári majú jeden jednoduchý trik. Skôr, než dajú kožu na rozhorúčenú panvicu alebo pekáč, potrú ju veľmi tenkou vrstvou majonézy.
Jemná zemiaková kaša
Ak chcete, aby boli pyré naozaj jemné, pred prípravou zemiaky osušte. Najlepšie sa to robí tak, že uvarené zemiaky hodíte na suchú panvicu a počkáte, kým sa voda odparí. Potom ich môžete mixovať s maslom a mliekom.
Krémové polievky
Momentálne sa tešia takej obľube ako snáď ešte nikdy. No aj krémové polievky majú svoje tajomstvá a ak majú byť naozaj chutné a prvotriedne, musíte vedieť ako na ne. Aby bol krém vláčny, je dobré nakrájanú zeleninu najprv osmažiť na troche oleja a až potom zaliať vodou a nechať variť. Olej karamelizuje cukor v zelenine a po uvarení bude polievka voňavejšia a výraznejšia.
Prvotriedne palacinky
Akýkoľvek recept pripravujete, do palacinkového cesta vždy pridajte 1-2 lyžice kyslej smotany. Táto metóda funguje aj v prípade sladkých aj slaných palaciniek. Navyše smotana zabezpečí, že pri smažení sa palacinky nebudú trhať.
Aby cukor nebol len sladidlo
Možno ste netušili, že šéfkuchári používajú cukor nielen ako sladidlo, ale aj ako dochucovadlo. Pri príprave mäsa, či šalátov, do zálievok spolu so soľou dajú vždy aj štipku cukru. Jedlo dostane zvláštne výraznejšiu chuť a vy si ju určite zapamätáte.
Ideálne volské oká
Možno sa to nezdá, ale aj volské oko sa dá pripravovať nesprávne. Pri volských okách platí, že musíte mať k dispozícii vždy tri zložky – maslo, hrubostenná panvica a mierny oheň. Najprv dajte na panvicu ½ lyžičky masla, nechajte ho na slabom plameni celkom roztopiť, aby nezačalo syčať. Potom do panvice buchnite vajce a smažte ho na slabom ohni 4-5 minút.
Vývar bez kalu
Uvariť mäsový vývar bez zakalenia je hotové umenie. Ak chcete práve takýto číry vývar, dávajte mäso do vriacej vody, ktorú predtým stíšite na minimum. Potom vývar varte pri odokrytej pokrievke aspoň 3 hodiny. Bude číry ako sklo.
Domáci chlieb
Ak ste niekedy skúšali piecť domáci chlebík, určite viete, že to nie je také jednoduché. Najčastejšie sú problémy s kôrkou, ktorá ostáva buď bledá, alebo málo chrumkavá. Od toho všetkého je však ľahká pomoc. Spolu s chlebom vkladajte na dno rúry aj misku s vodou. Para urobí svoje a chlieb bude nádherne chrumkavý zvrchu.
Sklovitá cibuľa
Ak sa čudujete, prečo sa cibuľka nevie spraviť nikdy do sklovita a vždy vám na oleji ostane buď „spotená“ alebo zhorí, potom sa naučte tento trik. Do zohriateho hrnca alebo panvice dajte maslo a rastlinný olej a po chvíli nasekanú cibuľu spolu so soľou.
Voňavý cesnak
Ak sa bojíte jesť cesnakové jedlá pre nepríjemný zápach, pripravujte ho podľa najlepších trikov! Nedávajte ho priamo do jedla, ale namažte ním dosku, na ktorej jedlo krájate. Dá mu príjemnú chuť a bude po ňom voňať, no pri osobnom kontakte vám z úst nebude cítiť nič.
zdroj: babskeveci.sk (M)
Nahlásiť chybu v článku