Zodpovedný a dobrý rodič to nikdy nespraví. Toto je 15 vecí, ktoré by ste nikdy nemali povedať svojmu dieťaťu

Monika Miková

Foto: pixabay

Byť rodičom je jedným z najnáročnejších, ale aj najkrajších a naplňujúcich zamestnaní. Tým, že rodičia privedú na svet dieťa, prirodzene berú na seba zodpovednosť v podobe starostlivosti a jeho výchovy. Niekedy sa nevedomky dopúšťajú chýb. Magazín redbookmag vytvoril rebríček častých chýb, prečítajte si o nich viac v článku. 

Článok pokračuje pod videom ↓

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Masha Savosina Фотограф Москва (@masha.savosina) on

Tak sa to nerobí, ukážem ti to

Nikto nepadol učený z neba a neustále karhanie dieťaťa pre to, že nerobí niečo 100% podľa našich predstáv nie je tá správna výchova.

Čo to je s tebou?!

Táto fráza nepredstavuje nič strašné, keď ju však poviete dieťaťu s nahnevanou intonáciou hlasu, môže si začať myslieť, že skutočne niečo s ním samotným nie je v poriadku.

Neviem ako zaplatíme účty tento mesiac

Psychológovia odporúčajú nezaťahovať detí do svojich finančných problémov resp. iných problémov, s ktorými aj tak nemôžu nič urobiť.

Nikdy sa nezmeníš

Vo všeobecnosti treba pri deťoch dobre rozmýšľať ako volíme slová – nikdy a vždy. Dieťa si tak môže pripadať bezmocne pri akejkoľvek činnosti.

Trénuj a budeš perfektný/á

Je správne viesť dieťa k tréningu v rôznych činnostiach, no zároveň si treba uvedomiť aký tlak to so sebou prináša. Môže dôjsť k situácií, že dieťa nerozumie prečo nie je najlepšie, keď poctivo trénuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Arevik Martirosyan (@arevook) on

Môžeš byť čím len chceš

Je správne podporovať deti vo svojich snoch, či cieľoch. Treba ich pripraviť aj na možnosť neúspechu. Predídeme tak výchove sklamaného dieťaťa.

Si príliš emocionálny

Vyčítať dieťaťu, že je príliš precitlivené v ňom časom môže zanechať dojem, že pocity, či emócie sú problémom. Prejavom slabosti a preto ich netreba prejavovať.

Nechám ťa tu

Časté opakovanie dieťaťu, že ho niekde necháme môže viesť k vytváraniu zbytočného strachu z osamelosti, alebo opustenosti. Môže to zanechať následky na psychike dieťaťa.

Nechaj ma na pokoji

Ak veľakrát používate počas týždňa frázu nechaj ma, nezaujíma ma to, neskôr som unavený/á z práce nerobíte dobre. Dieťa si to môže vyložiť, že jeho problémy a zážitky sú nepodstatné a časom sa vám prestane zdôverovať i s dôležitými vecami.

Robím všetko len pre teba

V prvom rade toto tvrdenie nie je vôbec pravda. A v druhom vytvára to v niektorých deťoch pocit, že by mali žiť život aký si prajú rodičia, veď predsa oni robia všetko len pre nich.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🍃Natalia🍃 Crocheting Slowlife (@nat_sparkles_) on

Urobil si to skvele, ale…

Keď je kompliment nasledovaný slovom ale stráca v očiach nielen dieťaťa svoju váhu a vôbec pochvalný efekt.

Dvojka je dobrá, ale jednotka je lepšia

Drahí rodičia uvedomme si, že každé dieťa má talent na niečo iné. Nemôže byť z každého lekár, právnik a i. Je to ako súdiť rybu zato, že nevie lietať a vtáka zato, že nevie plávať.

Privádzaš ma do šialenstva

Je ťažké zostať pokojným rodičom v akejkoľvek situácií. Chápeme, keď sa však nenecháte vyprovokovať, budete menej ľutovať toho, čo dakedy vyslovíte v hneve.

Nejedz to, lebo budeš tučný

Odborníci na zdravú stravu odporúčajú opačný postup. Namiesto nejedz tamto, alebo ono povedzte dieťaťu aký je špenát, šalát, či ovocie zdravé a čo všetko prospešné obsahuje.

Si tučný/á

Namiesto toho, aby sme dieťa častovali každodenne srdcervúcimi pomenovaniami ako vyzerá pomôžme mu napraviť daný stav!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by For The Child Long Beach (@forthechildlongbeach) on

Najnovšie články