Záujem o kokosový olej pred krátkym časom veľmi vzrástol. Začalo sa hovoriť o jeho neuveriteľných účinkoch na zdravie tak v kuchyni ako aj v kozmetike. Neuvedomili sme si však, že veľkú časť pozornosti tomuto prírodnému produktu dopriali médiá.
Hodvábne vlasy, krásne vytónovaná pleť, neprepálený olej a vždy zdravé jedlo. Je toto všetko naozaj tak, alebo ide iba o mýty, ktoré zabezpečilo šírenie prostredníctvom sociálnych sietí? Tak po prvé, dopyt po kokosovom oleji vzrástol krátko na to, čo sa ľudia začali hnať za zdravou výživou. Jeho plusy nemožno spochybňovať. No netreba ho ani stavať na piedestál a siahať na dno svojich peňaženiek.
Kde je pravda?
Začnime teda kozmetikou. Ak je reč o tom, ako vplýva na pleť a pokožku, nesporne je jedným z najlepších prírodných produktov, ktoré si môžeme dopriať. Neprekoná ho žiaden hydratačný krém, vyživí aj nemožné a pokožku naozaj krásne zmäkčí. To znamená, že pri dlhodobom používaní sa vrásky môžu stať aj menej viditeľnými. Posilní tiež vlasy, ale len tie, ktoré sú naozaj suché a akútne potrebujú vyživiť. Eliminuje sa ním tiež tvorba lupín.
Lenže čo sa týka používania kokosového oleja v kuchyni, uvádzané fakty nie sú také jednoznačné. Výskumy dokazujú, že kokosový olej síce je ľahšie stráviteľný a na energiu sa tento tuk pretransformuje rýchlejšie, ako živočíšne tuky, no na strane druhej spôsobuje poruchy trávenia a ak ho chcete používať v kuchyni, mali by ste začať veľmi zľahka!
Podľa jednej z teórií dokonca kokosový olej pomáha pri zvýšenom cholesterole, posilňuje imunitu a zlepšuje priechodnosť ciev. Čo je na tom pravdy zatiaľ nikto nedokázal, no zato dokázali, že konzumácia kokosového oleja rozhodne neprospieva osobám s demenciou, Alzheimerovou chorobou a vo všeobecnosti ľuďom, ktorí majú na podobné ťažkosti nábeh.
Ako si ho vybrať?
Extra panenský alebo panenský kokosový olej, lisovaný za studena a nerafinovaný. Toto všetko by ste mali mať na štítku, ak si ho kupujete. Tento je totiž určený na konzumáciu bez toho, aby spôsobil niečo, čo by ste nechceli. Extra panenský je najdrahší a zároveň aj najkvalitnejší a najzdravší zo všetkých.
Naopak ten rafinovaný sa získava metódou lisovania za tepla, je najlacnejší a žiaľ aj najpredávanejší a najdostupnejší. Tomuto by ste sa však mali rozhodne vyhnúť. Ak používate kokosový olej, dobre si rozmyslite, aký druh uprednostníte. Držte sa pritom radšej zlatého pravidla, že menej je niekedy viac a ak olej nemá byť kvalitný, radšej nech nie je žiaden.
zdroj: babskeveci.sk (M)
Nahlásiť chybu v článku