Ako si vybrať tie najlepšie jahody v obchode? Vďaka týmto 5 trikom sa nikdy nepomýlite a vždy vyberiete najlepšie!

Monizz

Jahody sú sezónne ovocie, ktoré si treba užiť, kým je. V opačnom prípade riskujete, že budete jesť skleníkové jahody plné dusičnanov z hnojív. Áno, reč je presne o tých, ktoré bežne vídať v regáloch obchodov. Lenže počas sezóny aj tu nájdeme kvalitné domáce jahody. Ako teda zistiť, ktoré sú ktoré?

Článok pokračuje pod videom ↓
sovkusom.ru

Voňavé antidepresívum v podobe jahôd si môžeme užívať spravidla krátku dobu, no za tento čas by sa patrilo vyťažiť z nich čo najviac. Jahody obsahujú obrovské množstvo vitamínov, antioxidantov, sú známe ako prevencia pred onkologickými ochoreniami, ale aj pred Alzheimerovou chorobou. Pre toto všetko je dôležité dbať na to, aké jahody vkladáme úst.

sovkusom.ru

Ako ich spoznať?

Pri rozoznávaní jahôd je najlepšie spoliehať sa na vlastné zmysly. Ako prvé teda jahodu ovoňajte. Vôňa je to, za čím sa skrývajú kvalitné jahody. Cítiť ju už keď sa k ovociu priblížite. Jahody, ktoré sú pestované na dusičnanoch, väčšinou voňajú slabšie.

sovkusom.ru

Druhým dôležitým atribútom je farba. Bledočervené, alebo svetlejšie jahody zaváňajú podvodom. Prirodzene dozretá a kvalitná jahoda má jasno červenú až bordovú farbu a na povrchu je jemne lesklá. Takéto jahody sa po rozkrojení vyznačujú aj bohatou a šťavnatou dužinou. Naopak, dusičnanové jahody sú aj vo vnútri pevné, málo šťavnaté a takpovediac riedke.

sovkusom.ru

Veľkosť a tvar nie je najdôležitejšia, no dokáže o kvalite jahody veľa napovedať. Aj keď sa to nezdá, i jahody majú viacero odrôd a tak sa toto kritérium nedá aplikovať presne. Môžete si však všímať napríklad kombinácie bledšej červenej farby a väčšej jahody.

Tieto jahody sú z najväčšou pravdepodobnosťou pestované na dusičnanoch a je v nich viac vody ako vitamínov. Ak má jahoda na sebe preliačiny, za krátky čas sa začne kaziť a podľahne hnilobe.

sovkusom.ru

Ak na jahodách nie je stonka, nekupujte ju. Jahody by mali byť vždy so stonkou, inak rýchlejšie zhnijú. Okrem toho stonka musí byť vždy čerstvá, to znamená sýto zelená a nie vysušená. Odborníci tvrdia, že sladkosť jahody sa dá spoznať aj podľa stonky. Ak sú lístky na stonke od jahody vzdialenejšie a nie sú na nej prilepené, jahoda bude sladká.

sovkusom.ru

Posledným znakom sladkej a dobrej jahody sú zrniečka. Čím sú od seba ďalej, tým budú jahody kvalitnejšie a sladšie. Dôležité je všímať si aj hĺbku, pretože aj hlbšie posadenie zrniečok v bobuli svedčí o jej chuti. Samozrejme, kvalitnej.

sovkusom.ru

Za dobrými jahodami sa idú potrhať aj zvieratká. Tie presne vedia, ktoré jedlo stojí za to ochutnať.

zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

Najnovšie články