Doma mi došiel papier na pečenie a nevedela som, čo robiť. Potom mi kamoška poradila tento vynikajúci trik

Banana

Pri príprave chutných koláčov alebo pečiva používame papier na pečenie akosi automaticky. Vhodný je aj na pečenie rybích prstov, dokonca i mäsa alebo skvelých zeleninových lupienkov. Využiť ho môžete rôzne, čo ale v prípade, že použijete posledný kúsok, no pred vami je ešte pečenie ďalších dobrôt? Papier na pečenie sa dá v kuchyni jednoducho nahradiť. Nasledujúce tipy vám prezradia, ako si s takouto situáciou hravo poradiť a čo všetko môžete pri pečení využiť.

Článok pokračuje pod videom ↓
pixabay.com

Papier na pečenie dnes nie je ničím výnimočným a isto sa nájde v každej domácnosti. Využijete ho pri vianočnom pečení medovníkov, ale aj pri pečení chutnej a nadýchanej piškóty. Ak si chcete dopriať rybie prsty, hranolky alebo chutné fašírky, no už samotné jedlo má podľa vás dosť kalórií, vyhnite sa vysmážaniu na oleji práve vďaka papieru na pečenie, na ktorom si pripravíte zdravší variant týchto jedál. V prípade, že sa vám papier minul, nemusíte vešať hlavu a môžete ho skvele nahradiť. Nasledujúce tipy vám prezradia ako na to.

Tuk a múka

maxpixel.freegreatpicture.com

Naše staré mamy nepotrebovali žiadne papiere na pečenie a predsa si dokázali poradiť s prípravou akýchkoľvek dobrôt. Stará a osvedčená klasika, na ktorú vám stačí akýkoľvek tuk. Využiť môžete maslo, ale i margarín, podstatné je, aby sa na danú surovinu dala prilepiť múka. Po vymastení plechu (kockou masla alebo štetcom na nanášanie tuku) stačí plech vysypať múkou a trasením a pohybom múku dostať na všetky miesta (aj na okraje, aby sa nepripálili). Ak pečiete napríklad bábovku, pokojne môžete skúsiť aj olivový olej, ktorý posypete strúhankou.

Obojstranné fólie na pečenie

V princípe ide o podobný tovar ako silikónová podložka, no je jej modernejšou náhradou. V tomto prípade nie je využitý silikón, ale ohňovzdorná tkanina s povlakom, vďaka čomu nemusíte používať žiaden tuk. Je vhodná na pečenie, využijete ju aj v mikrovlnnej rúre a umývať ju môžete aj v umývačke riadu.

Sprej na pečenie a varenie

Aké by to bolo 21. storočie, ak by sme na všetko nemali zlepšováky? V podstate rovnaký spôsob, ako v predchádzajúcom prípade, no od návodov starých mám sme sa presunuli do súčasnosti. Najmä v cukrárňach a reštauráciách, kde majú množstvo objednávok musí ísť pečenie od ruky. Keďže nie je čas na „piplanie“ sa s tukom a múkou, stačí využiť sprej na pečenie. Ten už dnes zoženiete takmer v každom obchode a viete si vybrať z rôznych druhov – napríklad rastlinný olej, olivový olej alebo kokosový olej. Sprejom plech jednoducho vystriekate a ide sa piecť!

Teflónová fólia na pečenie

Fólia, ktorá veľmi pripomína klasický papier na pečenie s rozdielom, že ju môžete použiť niekoľkokrát. Je ľahká na údržbu a dnes ju kúpite v kamenných obchodoch alebo cez internet. Dostať ju v rôznych veľkostiach, presne podľa potreby.

Silikónová podložka

Silikón je skvelý materiál, ktorý vydrží veľmi nízke i veľmi vysoké teploty, takže má skutočne široké využitie. Zakúpiť si môžete celé silikónové formy aj obyčajné silikónové podložky, ktoré využijete nielen pri pečení, ale môžete na nich i vaľkať a pripravovať cesto.

Papierové tašky a baliaci papier

Samozrejme hovoríme o obyčajných papierových taškách, na ktorých nie je žiadna potlač, ktorá by pri vysokej teplote uvoľňovala chemikálie. Ak ste si istý zložením a budete piecť pri nižšej teplote, pokojne využite aj baliaci papier alebo papierové tašky.

Alobal

maxpixel.freegreatpicture.com

Asi najvyužívanejšia alternatíva pri pečení, ktorá má i svoje nevýhody. Pokiaľ využívate alobal len na prikrytie, skvele uchováva teplotu, preto sa pripravované mäso kvalitne prepečie. Niekedy však dôjde k „pripečeniu“ alobalu na pokrmy z mäsa ale i koláče a jeho odstránenie zaberie chvíľu času.

Pozri aj: Psychologický TEST: Vidíte na obrázku dve tváre? Vaša odpoveď odhalí, či trpíte psychickou poruchou

zdroj: babskeveci.sk (Jana L), leaf.tv

Najnovšie články