Nakupujete veľa? Stáva sa vám, že často hádžete do košíka aj veci do „rezervy“? Po niekoľkých dňoch v chladničke tak začínajú paradajky chytať pleseň, paprika sa začína scvrkávať. Nuž, nie je to ktovieaký krok, ale chápeme, že nie každý má možnosť chodiť do potravín každý deň a každý deň aj nakupovať čerstvé potraviny. Naučte sa teda potraviny správne uskladňovať a vyhnite sa potenciálnym problémom.
Mäso, mliečne výrobky, zelenina a ovocie. Toto sú potraviny, ktoré v chladničke najrýchlejšie podliehajú skaze a je len na nás, ako jej zabránime. Ideálnym riešením je chodiť takéto potraviny nakupovať denne. Keďže to by sme ale museli byť všetky domáce paničky a súčasné ženy takéto možnosti často nemajú, je dôležité vedieť, ako pri určitých javoch objavujúcich sa v chladničke pokračovať.
Mlieko
Aj čerstvé plnotučné mlieko sa dá zmraziť. Nie je to šialenstvo, len bežná prax, ktorá vám zabezpečí, že v chladničke neskysne. Pri zmrazovaní fľaše je však dôležité trochu z nej odobrať. Proces totiž vyvoláva zväčšovanie objemu fľaše a tak zasa riskujete, že praskne. Mlieko by ste v mrazničke nemali držať dlhšie ako 6 týždňov.
Omáčky a špenát
Pripravujete si radi talianske omáčky a nie vždy máte chuť robiť ich dokola? Spravte si omáčky viac a použite len toľko, koľko zjete. Zvyšok dajte do plastového vrecka a odložte ho do mrazničky. O týždeň dva ho pokojne vyberte a omáčka bude ako čerstvo uvarená. Je to podobný princíp ako keď kupujete mrazenú špenátovú zmes. Tá sa tiež predtým prevarí a dá sa zamraziť. Potom ide na pulty mraziacich boxov a my ju doma rozpúšťame v hrnci.
Žĺtky
Poznáte tie recepty, kde treba použiť iba bielky z vajíčok? Lenže čo so žĺtkami? V žiadnom prípade ich nevyhadzujte ani si z nich nerobte nasilu omeletu či vajcové kolienka. K žĺtkom pridajte štipku soli alebo cukru a vylejte ich do formičky ľad, alebo do obyčajného pohára a dajte zamraziť. Cukor alebo soľ sa pridávajú do žĺtkov kvôli zachovaniu tvaru.
Jahody
Jahody sú najlepšie čerstvé, no najmä počas sezóny ich je dosť a ak práve nechcete zo všetkých urobiť džem, uchovajte si ich na najbližšie pečenie koláčika. Na dno plastovej nádoby dajte kuchynskú utierku alebo obrúsok a jahody nechajte zamraziť. Vyberte ich, až keď na ne dostanete chuť. Budú také isté akoby ste ich práve obrali.
Šalát
Šalát veru nevydrží dlho čerstvý. Už po 1-2 dňoch v chladničke mu začínajú vädnúť listy a po niekoľkých dňoch ho môžete vyhodiť do koša. Poodtŕhajte listy, naukladajte ich na seba tak, že medzi každým listom bude kuchynská utierka, vložte do vrecka, alebo do nádoby a dajte zamraziť. Po vybratí budú čerstvejšie než keď boli naozaj čerstvé.
Uhorky
Uhorky vydržia v chladničke čerstvé tak 3-4 dni a potom začínajú naberať ten povestný efekt zošúverenia. Nič to. Dajte uhorku do plastového vrecka spolu s navlhčenou gázou a uhorky vám vďaka vlhkosti vydržia čerstvé aj 2 týždne.
Jablká
Máloktoré ovocie znesie toľko, čo jablká. V správnych podmienkach vydržia čerstvé až do zimy, no treba, aby boli v chlade. Preto ak nemáte pivnicu, jablká vždy uskladňujte v chladničke.
Paradajky
Paradajky sú háklivá zelenina, ktorá rýchlo podlieha hnilobe alebo plesniam. Nikdy paradajky neukladajte do blízkosti iných potravín ako je zelenina, maximálne ovocie. Ak ich jednotlivo zabalíte do servítky tak, aby sa jedna druhej nedotýkali, vydržia čerstvé oveľa dlhšie. Osvedčilo sa v priemere 10 dní.
Kyslá smotana či tvaroh
Plastové tégliky sú najhoršia vec na uskladňovanie tvarohu či kyslej smotany. Aj s tým sa však dá vybabrať, a to tak, že ich položíte na poličku dolu hlavou. Plastová nádoba s vákuovým tvarovaním tak zabráni množeniu baktérií a mliečne výrobky vydržia oveľa dlhšie.
Špargľa
Ak chcete, aby vám špargľa vydržala dlhšie čerstvá, vložte ju do pohára so studenou vodou a takto ju dajte aj do chladničky. Vydrží dvojnásobne dlhšie a ak je jemná, ani nezdrevnatie.
Nezabúdajte ani na správne poradie v chladničke. Na vrchných policiach by mali byť vždy mliečne výrobky. V strede mäso a ryby a v spodnej časti ovocie a zelenina
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku