Varíte vajíčka a pri lúpaní vám škrupinka berie aj časti uvareného bielka? Alebo majú vajíčka po rozkrojení aj iné nedostatky? Existuje ale trik, ktorý vám zaručí, že varené vajíčka budú dokonalé hladké a po prekrojení budú mať nádherný rez
Väčšina z nás varí vajcia jednoduchým spôsobom – ohriať vodu, vložiť vajcia a po desiatich minútach vybrať a olúpať. Vajíčka na tvrdo sú hotové. Lenže ak ich napríklad necháte o niekoľko minút dlhšie, začnú sa vajcia rozvárať. Výsledkom tohto procesu je napríklad zelená čiara okolo žĺtka. Ako predísť školáckym chybám, pred ktorými nás ale nikto nikdy nevaroval? Vedeli ste napríklad, že ak vajíčka nie sú dostatočne tepelne upravené, žĺtok sa drobí?
Vajcia ako z obrázku
Začnite klasicky. Vodu nalejte na dno hrnca a nechajte ju zovrieť. Do hrnca potom vložte naparovacie sitko a dbajte na to, aby nestálo vo vode, ale nad ňou. Do naparovacieho sitka potom po jednom naukladajte vajíčka izbovej teploty.
Hrniec prikryte pokrievkou a počkajte 10 minút.
Medzitým si pripravte misku s ľadovou vodou a po desiatich minútach všetky vajcia vyberte a po jednom a pomaly ich vkladajte do studenej vody. Tam ich nechajte približne 1-2 minúty a potom vyberte.
Škrupinku olúpte a vajce prerežte.
Uvidíte, že okolo žĺtka nebude zelená čiara a ani sa nebude drobiť, ale ostane mierne vlhký, no uvarený. Okrem toho, všimli ste si, ako hladko škrupinka zišla dole? A to bez poškodenia bielka!
Uvariť vajcia nie je žiadna veda, iba treba poznať niektoré osvedčené finty. Samozrejme, ak varíte vajíčka, ktoré neskôr pretlačíte do nátierky, nemusíte z toho robiť takúto vedu a pokojne ich môžete uvariť obvyklým spôsobom. No, každá gazdiná chce hviezdiť a tak keď k vám príde návšteva, vajíčka na mise budú nielen jedlom, ale aj ozdobou! Vyskúšate? Dajte nám vedieť v komentároch.
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku