V minulosti bolo pečenie chleba alebo iných menších druhov pečiva na dennom poriadku. Absolútnou samozrejmosťou bolo, aby mala každá gazdiná vlastný recept. Je jedno, či si ho vymyslela, vylepšila alebo zdedila po prababke. Beda tej, ktorá nevedela upiecť chlieb.
Dnes už väčšina žien chlieb nepečie. Až na pár svetlých výnimiek. Kde tu sa nám podarí kúpiť múku určenú špeciálne na pečenie chleba a čas od času to vyskúšame. No niektoré ani toľko nie. A viete pritom, koľko veľa hlúpostí pojeme v kupovanom pečive? Nehovoriac už o tom predpečenom a zmrazenom. Katastrofa! Keďže v redakcii sme za osvetu, rozhodli sme sa začať piecť pečivo aj my. A aby nám z rúry vyšlo jedlé pečivo, inšpirovali sme sa týmito radami.
Nebíčko v papuľke
Aby ste si doma pripravili ten najlepší ražný chlieb, budete si naň musieť počkať. Vynikajúci domáci chlebík niečo stojí, ale pravdou je aj to, že takýto chlieb nie je na dennú konzumáciu. Kvôli jeho dlhej príprave sa hodí skôr na príležitosti, keď si chcete dať na tom, čo ponúknete, naozaj záležať.
1.deň
V prvý deň prípravy si zarobte cesto. Vo veľkom hrnci, alebo mise zmiešajte 100 g ražnej múky a 100 ml vody ohriatej asi na 35-40 stupňov. Vymiešajte ich spolu tak, aby mali konzistenciu hustej smotany. Nádobu prikryte a dajte na teplé miesto, kde ostane do druhého dňa. Po istom čase si môžete všimnúť vznikajúce bublinky. Znamená to, že sa práve začal fermentačný proces.
2.deň
Do cesta, ktoré ste nechali počas 24 hodín prikryté a na teplom mieste, vylejte ďalších 100 ml teplej vody a dosypte múku. Dbajte na to, aby ostala konzistencia rovnaká, ako keď ste cesto po prvom dni otvorili. Všetko dobre zamiešajte a opäť prikryte, dajte na teplé miesto a počkajte ďalších 24 hodín.
3.deň
Na tretí deň by ste mali začať cesto cítiť. Typický kyslý zápach je dôkazom toho, že v ceste aktívne prebiehajú fermentačné procesy, čo môžete vidieť aj na množiacich sa bublinkách. Ak sa vaše cesto dostalo do správneho stupňa kvasenia, potom ho nemôže pokaziť už nič, okrem chladu. Dbajte preto na to, aby bolo stále na teplom mieste. Opäť ho premiešajte, zakryte a nechajte kvasiť.
4.deň
Na štvrtý deň už cesto vonia ako originálne kysnuté. V tento deň už môžete oddeliť časť z neho a dať piecť chlieb, no ak počkáte ešte deň, dovediete ho do dokonalosti. Ak toľko chlebíka nezjete, pokojne si cesto rozdeľte na niekoľko častí do pohárov alebo misiek s objemom zhruba 0,5 litra.
5.deň
Po piatich dňoch môžete dať piecť chlieb. Keď takýto chlebík ochutnáte, už nikdy nebudete chcieť jesť iný. Tento proces je podobný ako pri výrobe vlastného kvásku, ibaže trvá o čosi kratšie. Ak chcete, aby vám cesto ostalo čerstvé, odložte ho do chladničky, kde môže pobudnúť 5-7 dní. Pred pečením ho aspoň na 12 hodín vyberte podkysnúť
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku