Je med skutočne zdravší ako cukor? Po prečítaní tohto článku v tom budete mať už navždy jasno

Lucia Mužlová

Vyznávači zdravého životného štýlu sladia medom a o klasickom cukre, či už bielom alebo hnedom nechcú ani len počuť. Čo je však potrebné podotknúť hneď na úvod, nie je med ako med. Poďme sa ale pozrieť na fakty.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jedna polievková lyžica medu obsahuje:

  • 64 kalórií
  • 0 gramov tuku
  • 0,1 gramov bielkovín
  • 0 gramov sodíka
  • 17 gramov sacharidov a z toho
  • 17 gramov cukru
  • 0 gramov vlákniny

Jedna polievková lyžica bieleho cukru obsahuje:

  • 49 kalórií
  • 0 gramov tuku
  • 0 gramov bielkovín
  • 0 gramov sodíka
  • 13 gramov sacharidov a z toho
  • 13 gramov cukru
  • 0 gramov vlákniny
Foto: pixabay

Keď sa pozrieme na tieto fakty, je nám asi jasné, že 1 PL medu sa rovná asi polovičnej alebo trojštvrtinovej lyžici cukru. Med obsahuje vysoké množstvo fruktózy a je sladší ako cukor. To znamená, že ho k ochuteniu potrebujete menej. Ak budete cukor nahrádzať medom, vyskúšajte presnú polovicu z hodnoty, akú máte do varenia či pečenia pridať.

Aké má med výhody?

Med to nie sú len prázdne kalórie. Obsahuje v sebe flavonoidy a fenolové kyseliny, čo sú veľmi silné antioxidanty a spolu s draslíkom a inými minerálmi je pre naše telo prospešný, no nie v neobmedzenom množstve. Aj vám v detstve hovorili, že na nádchu alebo chrípku je najlepší čaj s medom? Tieto babské rady potvrdili aj vedci. Med v sebe obsahuje baktérie, ktoré v prenesenom význame akoby zabíjajú bunky a tým zabraňujú patogénom, aby sa množili. Preto budú antibiotiká fungovať ešte lepšie.

Foto: pixabay

Nezabúdajte však, že aj si med do čaju pridáte príliš skoro, ešte kým je horúci, tieto baktérie by ste mohli zabiť. Vždy počkajte pár minút, kým nebude mať čaj okolo 60 stupňov Celzia.

Na svete už existuje mnoho druhov medu. Asi všetci si pamätáme sladkého medvedíka, ktorého v obchodoch nájdete aj dnes. Potom sú to rôzne medy ako napríklad agátový, včelí, z bazy, hnedý, lesný…Odborníci sa zhodujú, že na svete je už viac ako 3000 druhov medu, no rozdiel medzi nimi nie je veľký. Dôležité samozrejme je, akým spôsobom je ďalej spracovávaný a či je riedený alebo sa do neho pridávajú prímesy, ktoré samozrejme nie sú želané. Najlepší med je preto samozrejme od poctivého včelára.

Med je vhodný pre všetkých, okrem…

Foto: pixabay

Okrem malých detí, resp. dojčiat. Do veku jedného roka by ste deťom med dávať nemali. Ale to ani cukor. Med môže u detí vyvolať tzv. botulizmus a to v prípade, ak by obsahoval spóry clostridium botulinum. Toto ochorenie napáda nervový systém a môže dokonca spôsobiť paralýzu. Preto pozor pri deťoch, ale aj pri dojčiacich mamičkách.

Závery sú teda také, že medu na sladenie potrebujete menej a obsahuje pridanú hodnotu v porovnaní s cukrom. Nájdete v ňom látky prospešné pre telo a dokonca dokáže podporovať účinok liekov, ktoré užívate pri chrípke.

Pozri aj: Raňajky sú základ dňa a na chudnutie treba silnú vôľu. 8 mýtov o zdravom životnom štýle, ktorým stále veríme

Lucia M., womenshealthmag.com

Najnovšie články