Ak patríte k sorbetovým fajnšmekrom, iste viete, že pripravovať sa môžu nielen z ovocia, ale aj z orieškov, čokolády, sušeného ovocia či dokonca džemu. Inšpirujte sa najlepšími dezertami a pripravte si to najlepšie z kráľov leta – melónov.
Milujete melóny a najmä v lete sa ich nedokážete nabažiť? Nielen červený melón, ale aj žltý, zelený či medový sú úžasné na tvorbu tých najlahodnejších dezertov, ktoré vám dnes predstavíme. Pôjde, ako inak, o sorbety. V lete sú žiadané, osviežujúce a extrémne chutné.
Sorbet ako nanuk
Melónový sorbet môžete pripraviť aj deťom vo forme nanukov. Stačí ak si pripravíte malé plastové poháriky, hrubšie špajdle, alebo nanukové paličky a plátky citróna či limetky. Dužinu z melóna pomixujte a nalejte do pohárikov. Navrch dajte plátok citróna a cez stred pichnite paličku. Nechajte zamraziť a dajte deťom namiesto presladenej zmrzliny. Citrón môžete nahradiť aj plátkom veselej kiwi či pomarančom.
Melónový sorbet
Dužinu z vodového melóna si nasekajte na menšie kocky, dajte ich do plastovej nádoby a dajte zamraziť na 2 hodiny do mrazničky. Potom všetku dužinu vysypte do mixéra a rozmixujte na kašu. Výsledok dajte do tortovej formy a nechajte opäť zamraziť aspoň na 2 hodiny. Pred podávaním nechajte dezert na pár minút roztopiť a podávajte. Lepšiu zmrzlinovú tortu ste v živote nejedli!
Vodová zmrzlina
Milovníci zmrzlín pripravte si vlastnú domácu z toho najlepšieho ovocia. Zmixujte za hrsť malín, za hrsť jahôd, pohár pomarančovej šťavy a dužinu z jedného melóna a nechajte zamraziť v nádobe, v ideálnom prípade hoďte zmes do zmrzlinovača.
Sladké smotanové pokušenie
Netradičná kombinácia žltého melóna a banánu vás dostane do kolien. Chutí omamne, hodí sa na romantické večery, ale aj neuveriteľne maškrtné chvíľky, kedy neviete, čo by ste od dobroty zjedli. Zmixujte banány s dužinou zo žltého melóna a pridajte vyšľahanú šľahačku. Kto má rád sviežejšie chute, môže šľahačku nahradiť kyslou smotanou alebo jogurtom. Nechajte zamraziť alebo dajte do zmrzlinovača a potom už len vychutnávajte.
Rady a tipy navyše
Ak máte radi citrusové sorbety, vyskúšajte k nim niekedy hodiť štipku škorice. Chutí fantasticky a osviežujúce sorbety zmení na nepoznanie. Ak k škorici pridáte aj med, vôni neodoláte.
Sorbety sú vynikajúce aj zo zeleniny. Je to netradičná forma, ale v princípe ide o to isté, ako keď pijete zeleninové šťavy. Pripravte si sorbet z pomixovanej mrkvy, pridajte kvapku citrónovej šťavy, medu a mätových lístkov a viac vám nebude v lete nebude treba.
Nesladené citrusové sorbety sa fantasticky hodia napríklad ako príloha ku grilovaným rybám. V prímorských krajinách ich dostanete len v tých najlepších reštauráciách, ale vy tieto chute pokojne spoznajte aj doma. Sorbet môžete urobiť aj z grapefuritov, klasických, alebo červených pomarančov. Alebo ovocnú šťavu jednoducho nechajte zamraziť vo formičkách na ľad.
Citrusové sorbety sa často pridávajú aj do ľadových koktejlov a drinkov. Ak uvažujete nad letnou párty, nezabudnite si pripraviť dostatok sorbetu. Vaši priatelia budú vyvaľovať oči.
zdroj: babskeveci.sk (Monika), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku