Každá dobrá gazdinka má určitú zmes svojich tipov a trikov, ktoré sa jej v kuchyni osvedčili, no každá správna gazdinka by si mala rozširovať obzory a nechať si do kuchyne priniesť aj niečo nové. Tieto kuchárske tipy a triky sú perfektné pre ich jednoduchosť a efektívnosť.
Zamiluje si ich každá žena, ktorá sa rada zvŕta v kuchyni a ešte radšej má svoje zázračné dobroty hotové rýchlo a bez zbytočného neporiadku. Idete sa priučiť niečomu novému spolu s nami?
Krehké knedličky
Základom dobrých domácich knedličiek je mäkké cesto, ktoré sa nerozpadáva. Je jedno, či robíte knedľu ako prílohu k mäsu, alebo robíte domáce knedličky plnené ovocím či údeninou. Základom je pridať 1-2 polievkové lyžice slnečnicového oleja navyše a knedličky získajú povestnú vláčnosť.
Tajomstvo lahodnej domácej paštéty
Pripravujete vašim blízkym domácu paštétu? Klobúk dole pred vami! Ak chcete, aby bola ešte jemnejšia a lahodnejšia, pridajte ešte na panvicu, teda pred začiatkom pečenia paštéty, trochu brandy, rumu alebo iného destilátu a nechajte ho na panvici odpariť. Mäkkosť a veľmi jemnú sladkosť paštéte dodáte pridaním jednej lyžičky medu ešte počas varenia.
Nadýchané cestíčko na vyprážanie
Veľa rodín neodolá chutnému mäsku obalenému v chrumkavom vypraženom cestíčku. Ak chcete, aby bolo vaše cestíčko jemnejšie a neostalo po vypražení tvrdé a gumené, pridajte do cesta trochu vody a vajcia izbovej teploty, nie priamo z chladničky.
Ako na morské plody?
Chobotničky alebo iné drobné morské potvory často po tepelnej úprave doma nie sú to, čo v reštaurácii. Ak milujete morské potvory, ale máte pocit, že doma nikdy nechutia tak, ako by mali, zapamätajte si tieto pravidlá. Pred prípravou jedla musia byť potvorky úplne rozmrazené. Aby mäso ostalo jemné a nebolo žuvačkové, vhadzujte ho na odvarenie do celkom vriacej vody, ktorú vopred osolíte. Nechajte ho tam približne 3 minúty. Nikdy nevarte veľa morských plodov naraz. Keď hodíte do vriacej vody veľa studeného mäsa, príliš sa schladí a neželaný efekt je na svete.
Prilepené cesto
Často sa vám stáva, že sa vám prilepí koláč? Poznáme túto situáciu. Je celkom bežná predovšetkým, keď sa cesto pečie v nerovnomerných formách, čiže pri pečení tort a báboviek, a to aj napriek tomu, že sme formu predtým vymastili. Tlak jednoducho nepovolí. Trik je jednoduchý. Nastrihajte si dva široké pásy papieru na pečenie, položte ich na dno formy krížom cez seba a nezabudnite, aby pásy papiera dostatočne pretŕčali cez formu. Cesto nalejte a pokojne dajte piecť. Po upečení len opatrne potiahnite pásy papiera a cesto je raz-dva vonku.
Legendárna šalátová zálievka
Používate pri zálievkach na hlávkový šalát iba sladkú vodu s trochou octu? Famózny výsledok dosiahnete, keď do zálievky pridáte zľahka vypražené krúžky cibuliek. Vyskúšajte to. Na tento šalát nikdy nedáte dopustiť.
Resuscitácia zeleniny
Zeleninu, šaláty alebo vňate, ktoré začali vädnúť, obarte najprv horúcou vodou a potom rýchlo ľadovou. Sviežosť listovej zelenine vracia aj octová zálievka. Šaláty by sa však v tomto prípade mali skonzumovať do jednej hodiny. Po tomto čase začnú opäť vädnúť a už im nepomôže naozaj nič.
Ako nezlepiť cestoviny
Aj vysoko kvalitné cestoviny môžu ostať počas varenia zlepené a nič s tým neurobíme. Skúsení kuchári odporúčajú pridať do vody na varenie citrónovú šťavu. Mierka je približne 20ml šťavy na 1 liter vody.
Veríme, že ste sa spolu s nami niečo nové naučili. My tieto rady postupne skúšame v našich kuchyniach. A ako ste na tom vy? Vyskúšate? Dajte nám vedieť v komentároch.
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku