K zimnému obdobiu i Vianociam neodmysliteľne patrí vôňa ďatlí, škorice a zázvoru. Ak už aj vy uvažujete, akými sladkými dobrotami potešíte svojich blízkym počas sviatočných dní, určite si pozrite nasledujúci recept. Táto zdravšia alternatíva klasického koláča neobsahuje žiadnu múku ani pridaný cukor. Datle totiž naše kocky prirodzene osladia a vďaka ním si rýchlo doplníte energiu a železo, ktoré pomáha pri prenose kyslíka v krvi. Namiesto múky použijeme mleté mandle, ktoré sú zdrojom zdravých tukov či draslíka a vápnika.
Budeme potrebovať:
330g datlí bez kôstky
2 polievkové lyžice vanilkového extraktu
80 – 100g mletých mandlí
polovicu čajovej lyžičky mletej škorice
polovicu čajovej lyžičky najemno nastrúhaného zázvoru
80g mandľových plátkov
80g nahrubo nakrájaných pekanových orechov (ako alternatívu môžete použiť rôzny iný druh orechov)
Postup:
Datle spolu s vanilkovým extraktom a 2 polievkovými lyžicami vody rozmixujeme pomocou mixéru. Aby sa vám hmota lepšie mixovala, môžete si datle vopred nakrájať na menšie kúsky. Pridajte mleté mandle, škoricu, zázvor a opäť mixujte, až dokým sa vám nevytvorí kompaktná zmes. Ak je príliš lepivá, môžete opäť pridať polievkovú lyžicu mletých mandlí.
Na záver primiešame mandľové plátky a nahrubo nakrájané pekanové orechy. Zmes rovnomerne nanesieme na menší vymastený plech a necháme stuchnúť v chladničke alebo mrazničke. Po stuhnutí nakrájame na kocky. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia Taňkošová), bbcgoodfood.com
Nahlásiť chybu v článku