Nielen vianočné pečenie, ale aj váš každodenný čaj či káva sa poriadne predražia. Cena cukru totiž rapídne stúpne, a tak budete musieť naozaj zvážiť, či vaša chuť na sladké stojí za to.
Ako informoval portál TV Noviny, cena cukru sa neustále hýbe nahor a nebude tomu inak ani na konci tohto roka. Cukor navyše každý používa prakticky každý deň, a tak nie div, že je ho na Slovensku, a celkovo vo svete nedostatok, čo spôsobilo zvýšenie jeho ceny. Ak teda plánujete veľké vianočné pečenie, pripravte sa, že poriadne potrápi vašu peňaženku.
Pociťujeme nedostatok cukru
Za zvyšovaním stojí tiež počasie, ktoré spôsobuje sucho a tým pádom znižuje produkciu cukru. Napríklad, sucho v Indii, ktorá patrí medzi najväčších producentov, spôsobilo, že cukru vyprodukovali o osem percent menej ako vlani a celosvetovo tak zvýšili cenu tejto pochutiny.
„Cukru je teda z celosvetového pohľadu nedostatok a spôsobuje to najmä to, že sa nám tie ceny cukru na svetových trhoch výrazne zvýšili,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová a pokračuje: „Slovensko je príliš malá pestovateľská krajina. Pestujeme tu z toho celosvetového pohľadu naozaj len zlomok cukrovej repy a vyrábame z nej len zlomok cukru na to, aby sme nejakým spôsobom vedeli diktovať trendy v rámci vývoja svetových cien.“
Neostáva nám tak nič iné, než sa porozhliadnuť po rôznych alternatívach, ako cukor aspoň sčasti nahradiť – napríklad medom v čaji.
Nahlásiť chybu v článku