Ak ste ešte nepočuli o mrazených citrónoch, je čas naučiť sa niečo nové. Táto metóda vás dostane a citróny sa stanú súčasťou vašej domácnosti viac, než kedykoľvek predtým. Do koláčov, do čaju, na prípravu cesta, či omáčok. Citróny a šťava z nich sú jednoducho vždy dobrý nápad.
Zmrazovanie citrusov?
Presne tak. Zmrazovanie všetkých výrobkov sa v súčasnosti teší veľkej popularite a nefungujú už ani názory odporcov, že sa veľa vitamínov a živín mrazením vytratí. Popri rybách, mäse, alebo pečive, môžete pokojne mraziť aj ovocie. Nedávne štúdie totiž ukázali, že množstvo živín v mrazených citrusoch je vyššie, než v čerstvom ale odstátom stave ovocia. V praxi to znamená, že ak máte doma citrón vyložený tri dni, obsahuje menej živín ako ten, ktorý rozmrazíte a zamrazili ste ho pritom keď bol ešte celkom čerstvý.
Citróny sú fantastickým liekom, lebo okrem množstva vitamínu C aj posilňujú obranyschopnosť, pomáhajú telu vyrovnať sa s infekciou, prechladnutím ale aj inými a často i vážnejšími ochoreniami. Ak pridáte citrón do horúceho čaju, stratí až 40% všetkých liečivých vlastností. Ak ho ale dáte zamraziť nestratí celkom nič!
Očistite svoje telo aj s pomocou mrazených citrónov. Odstraňujú lipidy, ktoré sú dôvodom hromadenia nezdravého cholesterolu v cievach. Jedzte citróny a pite citrónové vody ako prevenciu proti vzniku rakoviny. Uľahčite si od astmy a peľových alergií. Pridávaním zmrazených citrónových dužín do nápojov sa vaše telo od alergénov rýchlejšie a lepšie očistí a pomôže vám dosiahnuť čo najlepší terapeutický účinok. Zažeňte depresiu, úzkosť, napätie, smútok, či akékoľvek iné emocionálne výkyvy, s ktorými sa môžete boriť v dôsledku hormonálnych zmien, životnej situácie, či povahy. Pomôžte lepšiemu tráveniu a priechodnosti čriev. Pravidelná dávka vitamínu C podporuje správnu činnosť čriev a vplýva aj na prirodzenú dezinfekciu tráviaceho traktu. Citrónmi si dokonale prečistíte aj pečeň a obličky. Citróny rozpustia kamene a piesok a zlepšia jednotlivé funkcie.
Citrón na tri spôsoby
Vybrať si môžete z troch metód, ako citróny zamraziť. Buď si z nich spravte ľadové kocky, alebo si zmrazte celé mesiačiky, alebo len nastrúhanú citrónovú kôru.
Ľadové kocky si pripravíte veľmi jednoducho. Citróny ošúpte a odstráňte jadierka. Potom vyberte zo šupiek dužinu a zmiešajte ju s troškou vody. Naplňte nádobku na ľad a odložte do mrazničky. Po 10-12 hodinách by mali byť citróny už definitívne pevné a môžete ich používať do čohokoľvek, čo vám napadne.
Citrónové mesiačiky sú ešte jednoduchšie. Ako prvé však musíte citróny dôkladne umyť a nakrájať aj so šupkou na tenšie mesiačiky. Tie poukladajte do otvorenej podlhovastej misy vyloženej papierom na pečenie a dajte zamraziť. Po zmrazení mesiačiky jednoducho zhrňte do jedného vrecka a môžete si z neho kedykoľvek vybrať toľko, koľko potrebujete. Mesiačiky sa touto metódou nezlepia.
Citrónová kôra je veľmi zdravá a používať by ste ju mali často a veľa. Citrón si jednoducho umyte a kôru nastrúhajte. Uzatvorte v nádobe alebo vrecúšku a dajte zamraziť. Potom si odsýpajte množstvo podľa potreby.
Napriek tejto metóde sa v žiadnom prípade nevzdávajte čerstvých citrónov. Ak vám chutia viac v takejto podobe, jedzte ich aspoň čerstvé a nie niekoľko týždňové alebo nebodaj plesnivé. Vyskúšate? Dajte nám vedieť v komentároch.
Pozri aj: 20 ohromujúcich faktov o ženskom tele, o ktorých ste ani netušili. Bod číslo 12 ma šokoval najviac!
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku