V predvianočnom období, keď sa tradične v pekársko-cukrárskom sektore vyrobí o 300 až 400 % výrobkov viac, tak podľa Lapšanského nebude možné naplniť všetky objednávky. Pekári podľa neho už koncom novembra informovali o možných rizikách nadchádzajúceho obdobia. Ako najväčší sektor slovenského potravinárstva totiž začali zaznamenávať veľké množstvo žiadostí o predčasné odchody do dôchodku a rýchly rast chorobnosti svojich zamestnancov.
Situácia je vážna
„Žiaľ, vážnosť situácie do ďalších týždňov môžeme len odhadovať. Ak sa práceneschopnosť ešte zhorší, budú musieť najmä stredné a väčšie prevádzky pristupovať k ešte väčším obmedzeniam, ako je napríklad rušenie celých zmien či zastavenie výroby v noci. V tejto situácii každý pekár či cukrár bude, prirodzene, hľadať cesty na spoluprácu s dlhodobými a férovými partnermi.
„Špekulantskí obchodníci, ktorí viedli rokovania len z pozície sily a bez ohľadu na náklady výrobcov, tak budú mať mimoriadne ťažkú situáciu a čerstvé pečivo a regionálne špecifické vianočné pečivo a koláče im môžu na ich pultoch chýbať,“ vysvetlil Lapšanský.
SZPCC má viac ako 520 členov, od samostatne zárobkovo činných osôb až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12.200 pracovníkov.
Nahlásiť chybu v článku