Predstavuje nebalené pečivo v prípade koronavírusu hrozbu? Odborníci tvrdia, že baliť ho netreba

SITA

Foto: archív TASR

Nebalené pečivo nepredstavuje, v prípade rozširujúceho sa koronavírusu, hrozbu pre spotrebiteľov. A preto nie je potreba ho baliť.

 

Zhodli sa na tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS) a pekári združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) po štvrtkovom zasadaní krízového štábu.

Nie sú dôkazy, no v Číne ho zakrývali špeciálne

„Neexistujú dôkazy o tom, že by potraviny boli zdrojom či cestou prenosu koronavírusu. Samozrejme, je potreba pri manipulácii s nebalenými potravinami dodržiavať doporučené hygienické opatrenia,“ tvrdia zástupcovia oboch inštitúcií. Na oficiálnej stránke ŠVPS SR sú k dispozícii odporúčania na zabránenie šírenia nového koronavírusu pri predaji potravín.

Foto: pixabay

V posledných dňoch sa podľa pekárov začali šíriť informácie o potrebe balenia chleba a pečiva z dôvodu možnej nákazy týmto ochorením. Vo štvrtok sa potravinári zhodli, že predaj nebalených potravín je aj naďalej možný, no s predpísanými hygienickými opatreniami. Zákazníci tak musia mať k dispozícii pomôcky ako kliešte, jednorazové rukavice či sáčky.

Správajte sa zodpovedne aj v obchode

Výrobcovia zároveň upozorňujú, že výber balených produktov by ľudí pred nákazou neochránil. Je totiž známe, že vírus prežije aj na obaloch. Preto je veľmi dôležité umývať si ruky, dezinfikovať obaly, no najmä sa chrániť ochrannými pomôckami. Pekári preto neustále apelujú na ľudí, aby sa správali zodpovedne a vstupovali do predajní výlučne s ochranou úst a nosa (rúško, šatka, šál), ideálne aj s ochranou rúk v podobe rukavíc.

Foto: pixabay

„Všetci by sme sa mali vyhnúť vyberaniu pečiva a chleba holými rukami a pristupovať k nim s ochranou na tvári,“ vyzvala predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová. Zároveň oslovila všetkých spoluobčanov, aby sa pri nakupovaní správali zodpovedne a ohľaduplne.

Nakoniec dodala, že ak si chce byť spotrebiteľ istý, že sa na pečive či chlebe nenachádza žiaden vírus, stačí ak si ho dá približne na 2 minúty zahriať v rúre na 70 stupňov. Pečivo by tak malo zostať bez povrchovej kontaminácie a pritom je ešte aj voňavé a chrumkavé,“ dodala Tatiana Lopúchová.

Žiadosť o balenie výrobkov prišla pekárom zo strany obchodníkov. V rámci rokovaní pracovných skupín potravinárskych výrobných zväzov a obchodu však zistili, že tento model by bol zároveň veľmi ťažko zvládnuteľný.

Pekárne po celom Slovensku totiž denne vyprodukujú približne 2 milióny rožkov, pričom ich balenie by bolo z hľadiska zabezpečenia ľudských kapacít, logistiky práce a získania obalového materiálu náročné a finančne nákladné.

Najnovšie články