Radi chodíte do prírody a radi si tam aj niečo opečiete? Otvorené ohniská však nie sú všade a navyše na mnohých miestach sú v letných dňoch aj zakázané. No mať vlastné ohnisko, ktoré je čisto prírodné, prenosné a navyše uzavreté? To chce nápad! Každý gril predsa nemusí vyzerať takto.
Užiť si deň vo voľnej prírode a oddýchnuť si na čistinke v lese, kde si ugrilujete mäso či opečiete špekáčiky? Nič nemôže byť jednoduchšie, hlavne ak máte po ruke tento malý zázrak. Pripravte si jeden peň a pílku alebo elektrickú pílu. Nezabudnite si do ruksaku pribaliť mäso a môžete sa pokojne vydať na celodenný rodinný výlet do lesa.
Prenosný a prírodný
Tento gril môžeme pokojne nazvať stopercentným eko grilom. Celkom postačí, ak si cestou pred opekaním nazbierate pár konárikov na založenie ohňa. Celý „vynález“ sa nazýva aj tzv. švédsky horák. Je ideálny vo všetkých smeroch a ocenia ho dokonca aj strážcovia prírody. Oheň vám na ňom vydrží približne 2-3 hodiny, závisí od veľkosti kúska dreva.
Odrežte si zo suchého kusu kmeňa stromu o priemere približne 20-25 centimetrov kus, aký uznáte za vhodné. Odporúčame však dlhý zhruba od dlane po lakeť.
Postavte ho a s pomocou pílky alebo elektrickej píly doňho urobte niekoľko hlbších zárezov. Mali by siahať približne do dvoch tretín dĺžky odrezaného kmeňa. V žiadnom prípade kmeň neprepíľte úplne.
Dovnútra zárezov napchajte noviny alebo suchý papier, môžete ho poliať olejom a navrch naukladajte konáriky, prípadne triesky. Zapáľte a počkajte, kým sa ohník rozhorí. Potom ho chvíľu udržujte, aby kus zo stredu kmeňa zhorel a môžete začať s romantickou opekačkou.
Ako sa vám tento nápad pozdáva? Dajte nám vedieť v komentároch.
Pozri aj: Ak vám v záhrade rastie táto rastlina, nejedná sa o burinu! Je dokonca chutnejšia ako špenát!
zdroj: babskeveci.sk (M), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku