Inak to nie je ani pri potravinách, ktoré denno-denne konzumujeme. Len málo ľudí o týchto faktoch vie, a preto sme sa rozhodli, že vás s nimi v dnešnom článku oboznámime. Prinášame vám niekoľko podivných, prekvapujúcich, no zároveň fascinujúcich faktov o jedle. O koľkých z nich ste už počuli?
Chilli papričky
V skutočnosti samotná farba chilli papričky neprezrádza vôbec nič o štipľavosti. Je jedno, či je žltá, červená, zelená, alebo oranžová. Pozornosť by ste ale mali venovať veľkosti. Čím menšie papričky, tým výraznejšia pikantná, štipľavá chuť.
Banány
Možno to bude znieť šialene, ale komáre sú skutočne priťahované k ľuďom, ktorí jedli banán. Vedci sa zatiaľ len domnievajú, prečo je tomu tak.
Avokádo
Avokádo je naozaj nepredvídateľné ovocie, však? Stačí minúta a úplne zhnedne a vyzerá pomerne „nejedlo“.
Ešte jeden fakt o avokáde
Nikdy nekŕmte vtáky avokádom. Neviem síce, koho by to napadlo, no je dobré vedieť, že pre vtáky je avokádo veľmi jedovaté a toxické.
Gravitácia
Gravitácia má veľký zmysel pre humor a rada si z nás robí žarty, najmä keď ste veľmi smädní a chcete sa rýchlo napiť. Ako sa s týmto problémom môžeme vysporiadať? Vyzerá to tak, že tento problém má jedine také riešenie, aké je vyobrazené na obrázku. Poznáte nejaké iné?
Balená voda
V každej fľaši je rozdielna voda. Nikde na svete neexistujú dva zdroje vody, ktoré by boli úplne rovnaké.
Potravinárske farbivo
Potravinové farbivá spôsobujú u detí hyperaktivitu, najmä ak ide o červené alebo žlté farbivo.
Káva
Kávové zrná nie sú v skutočnosti zrná ani fazuľky, jedná sa o bobule. Aby sme boli presnejší, ide o bobuľovité plody kávovníka.
Čaj
Nikdy by ste nemali piť čaj, ktorý nie je čerstvo uvarený. Japonci majú na tento fakt skvelé príslovie: „Včerajší čaj je horší ako uštipnutie hada.“ Studený čaj dráždi steny žalúdka, a to na toľko, že Číňania to považujú za rovnaké, ako keby ste vypili nejaký toxický jed.
Med
Med je nesmrteľný. Najstaršia nádoba s medom, ktorý je mimochodom ešte stále jedlý, bola nájdená archeológom Howardom Carterom v roku 1922. Jedná sa o med, ktorý bol objavený v hrobke egyptského faraóna Tutanchamóna. Biológovia tento med testovali a zistili, že je ešte stále vhodný pre ľudskú spotrebu.
Camembert
Syr Camembert by mal byť konzumovaný čo najbližšie k jeho dátumu spotreby, ako je to len možné. Nikdy by ste ho však nemali konzumovať po dátume spotreby.
Vajíčka
Umiestnite vajíčko do malého množstva vody a v prípade, že vajíčko vypláva smerom na povrch, je už určené na konzumáciu. K tomuto javu dochádza preto, že plyny, ktoré sa hromadia vo vnútri vajíčka ako starne, ho nadľahčujú.
Kyslá kapusta
Kyslá kapusta sa stará o vašu postavu. Jej kyslosť spôsobuje, že sa tuky spracovávajú až dvakrát efektívnejšie a vy teda chudnete rýchlejšie.
Čokoláda
Ak pred každým hlavným jedlom zjete malý kúsok horkej čokolády, obsah glukózy v krvi stúpne. Dokonca aj keď ste veľmi hladní, zabráni vám to zjesť príliš veľa. Budete teda nasýtení a nie prejedení.
Najväčšie tajomstvo zo všetkých
Jedlo je vždy chutnejšie v noci. Každé jedlo. Vždy.
babskeveci.sk (Lucia M.), brightside.me
Nahlásiť chybu v článku