POZOR! Niektorí rodičia dostali cez daňový bonus viac, ako mali. Stovky eur budú musieť vrátiť

Hyriaková Kristína

Foto: unsplash

Mnohí rodičia dostali vyšší daňový bonus, na aký majú nárok. Teraz musia tisíce z nich vracať aj stovky eur.

Článok pokračuje pod videom ↓

Upozornil na to portál TVNoviny vo svojej reportáži. Daniari skontrolovali tisíce rodičov počas posledných rokov a prišli na to, že mnohí ľudia musia peniaze vrátiť. Daňový bonus je suma za dieťa, ktorú si môžu rodičia, ktorí zarábajú, odrátať z daní. Takto rodič mohol každý mesiac na svoje dieťa o desiatky eur viac. Niektorí ľudia ich dostávajú vo výplate. Ďalší však urobili chybu.

Mnohí si znížili viac

Ako ďalej informoval portál, finančná správa sa pozrela na daňové priznania tisícok rodičov za roky 2018 a 2020 a zistila, že mnohí si dani znížili viac, ako mali nárok. Viac ako tritisíc rodičov dostalo list, že si mohli nesprávne uplatniť bonus na dieťa. Najčastejšie bol podľa finančnej správy problém to, že si obaja rodičia uplatnili bonus za deti. Finančná správa to začala kontrolovať až teraz.

Foto: unsplash

Rodičia si mohli prilepšiť

Rodičia si takto mohli prilepšiť od 21 do 47 eur mesačne. Niektorí zase daňový bonus využili duplicitne aj v zamestnaní aj v daňovom priznaní či u viacerých zamestnancov, čo sú nelegálne praktiky. Takto musia mnohí rodičia vrátiť aj 1 200 eur. Ak sa to týka aj vás, môžete do konca decembra podať opravené daňové priznanie za každý rok, kedy ste urobiť chybu. Finančná správa chce takýmto spôsobom upozorniť a varovať ľudí, aby si dávali pozor a neskúšali pravidlá obísť. Daňový bonus sa má d budúceho roka zvýšiť.

Najnovšie články