Pravdepodobne aj vy patríte k tým gazdinkám, ktoré broskyne na zimu zavárajú a počas studených mesiacov ich potom pridávate do koláčov alebo jete ako kompót k nedeľnému obedu. Je čas naučiť sa, ako sezónnemu ovociu ponechať jeho hodnotu a prestať jesť sladké a zakonzervované ovocie, keď ho môžete mať v pomerne čerstvej forme.
Broskyne sú presne tým sezónnym ovocím, ktoré znesie mráz. Ak si ich totiž zmrazíte, po rozmrazení z nich môžete majstrovať fantastické dezerty, koláčiky a iné maškrty, alebo si na nich jednoducho pochutiť len tak, pretože sa to môže. Ak dokážeme zamraziť maliny, jahody alebo ríbezle, pripravte sa na to, že to pôjde aj s broskyňami.
Neštandardná metóda
Aby zrelé broskyne nestratili nič zo svojich kvalít, musíte dodržať istý postup, ktorý je pred zmrazovaním nevyhnutný. V prvom rade by broskyne idúce do mrazničky nemali byť ani príliš mäkké, ani príliš tvrdé. Mraziť by ste mali presne tie kúsky ovocia, ktoré sú „tak akurát“.
Ak máte skoré odrody, viete, že sú veľmi šťavnaté a mäkké, zle sa oddeľujú od kôstky a rýchlo sa z nich spraví kaša. Zamraziť ich môžete, no po rozmrazení môžu byť mierne horkejšie.
Stredná trieda broskýň je na zmrazovanie ideálna. Jej plody sú stredne mäkké, menej šťavnaté a ľahko sa oddeľujú od kôstky.
Tzv. americké broskyne sa od bežných líšia vysokým obsahom cukru a oddeliť ich od kôstky tiež nie je náročné. Aj tieto broskyne môžete pokojne zamraziť.
Broskyne „albertky“ môžete mraziť bez akýchkoľvek obáv. No skôr, než sa do toho pustíte, všetky tieto odrody musia prejsť procesom odstránenia šupky.
Dodržať postup pred zmrazením je veľmi dôležité, aby si broskyne zachovali svoju kvalitu. Nesnažte sa preto niečo obísť, inak sa vám to môže vypomstiť. Ako prvé si dajte do hrnca variť studenú vodu. Medzitým si nožíkom urobte do jednotlivých kúskov broskýň zárezy v tvare písmena „X“.
Keď voda vrie, vhoďte tam ovocie a nechajte ho tam obvariť 30 sekúnd. Potom broskyne vyberte a vhoďte ich do hrnca so studenou vodou. Odstráňte šupku a broskyne nakrájajte na plátky.
Broskyne naukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a naukladajte naň plátky ovocia tak, aby sa navzájom nedotýkali. Prekryte ich potravinovou fóliou a na noc ich dajte do mrazničky. Na druhý deň plech z mrazničky vyberte a broskyne môžete uložiť do jednej uzatvárateľnej nádoby. Takto môžu prečkať hoc aj rok.
Ak chcete broskyne použiť a roztopiť, nemusíte robiť nič výnimočné. Jednoducho ich nechajte rozpustiť pri izbovej teplote alebo pomalšie v chladničke.
Vyskúšate? Dajte nám vedieť v komentároch.
Pozri aj: Všetci robíme túto jednu chybu! Toto je jediný spôsob, ako by ste mali rozmrazovať kura
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku