Jednoduchý jedálniček a tipy na zdravé chudnutie. Nemusíte robiť takmer nič a za týždeň zhodíte až 3 kilogramy

Lucia Mužlová

Foto: pixabay

Ak to myslíte s chudnutím a zdravým stravovaním vážne, je ideálny čas začať. Do leta nám ostáva pár mesiacov a preto je čas zaradiť do stravovacích návykov viac ovocia, zeleniny, čistej vody a samozrejme pohybu. Zostavili sme pre vás základný režim, ktorý vás môže inšpirovať a nakopnúť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak hľadáte zdravé recepty, nájdete ich aj na našej stránke www.receptik.interez.sk. Pravidelne pridávame aj články o cvičení, diétach a zdravom životnom štýle, nájdete ich v kategórii Zdravie.

Ako začať?

Začiatky bývajú ťažké, no dôležité je aj nastavenie myslenia. Schudnúť nie je jednoduché a chce to veľa sebazapretia. Dôležité je, aby ste si vytýčili ciele a postupne sa k nim dopracovali. Nemajte veľké oči, nepúšťajte sa do 100% fungujúcich 3-dňových hladoviek a pri rozhodovaní používajte zdravý rozum. Potom pôjde všetko ľahšie a celkovo aj vaša psychika bude odolnejšia.

Foto: pixabay

O výhodách čistej vody s citrónom sme písali už niekoľkokrát. Na prázdny žalúdok je ideálna, pretože naštartuje váš deň a aj metabolizmus. Pite ju minimálne 30 minút pred jedlom a teda aj pred raňajkami nalačno a potom napríklad hodinu pred a po hlavnom jedle.

Raňajkujte pravidelne v čase, ktorý vám vyhovuje, no skúste dbať na to, aby ste si nastavili režim. Raňajky napríklad v čase medzi 8:00 až 9:00. Predtým pohár vody s citrónom a po raňajkách desiata. Na raňajky si dajte napr. ovsenú kašu alebo jogurt s ovocím a vločkami. Používajte suroviny ako orechy, semiačka, med. To všetko sú potraviny, ktoré obsahujú vitamíny a minerály prospešné aj pre vašu pokožku, vlasy a nechty a samozrejme, dostanete z nich do tela veľa energie.

Foto: pixabay

Desiata by mala prísť minimálne 2 hodiny po raňajkách. Ideálne sú orechy alebo ovocie s nízkym obsahom cukru. Stavte na slovenské jablká, ktoré zmiešajte so škoricou a tvarohom. Prípadne s hrozienkami a nastrúhanou mrkvou a citrónovou šťavou.

Foto: pixabay

Obed neodkladajte na poobedie aj ak máte pracovné povinnosti. Čas na jedlo si jednoducho musíte nájsť, je to základ. Začnite teplou polievkou, najlepšie vývarom alebo zeleninovou rozmixovanou, ktorá sa konzumuje ľahšie. Potom si doprajte čerstvú zeleninu (množstvo je len na vás), k nej nejakú bielkovinu a teda rybu, kuracie mäso alebo rastlinné bielkoviny a teda strukoviny. Zelenina môže byť aj dusená alebo grilovaná, dajte si však pozor na dochucovanie a dressingy. Ideálne je mať na tanieri bohatý pomer vitamínov v podobe čerstvej aj dusenej zeleniny. Použite minimum soli a korenia, zaťažuje obličky. Ak chcete dochucovať, skvelé sú čerstvé bylinky.

Foto: pixabay

Po obede je čas na olovrant, ktorý môže pozostávať napríklad z čerstvej zeleniny a hummusu alebo inej (rastlinnej) nátierky. Na výber máte napríklad cícerovú, francúzsku, mexickú a podobne. Pokojne si dajte aj varené vajíčka so zeleninou.

Potom prichádza na rad večera. To, že po 18. hodine by človek nemal jesť je jeden zo základných mýtov, ktorým ľudia ešte stále veria. Pravdou je, že by ste nemali jesť viac ako 2 hodiny pred spaním. Ak idete spať o 23. hodine, pokojne môžete mať aj druhú ľahkú večeru o 21. hodine. Samozrejme, nevyjedáme chladničku, pokiaľ máme vlčí hlad. Snažte sa naplánovať si, čo budete jesť aspoň deň dopredu. Budete mať väčší prehľad a nestane sa vám, že zjete niečo, čo budete potom ľutovať. Na večeru sú ideálne zeleninové šaláty, ryby, tuniak v konzerve, čerstvá zelenina a vajíčka.

Tipy na záver:

  • nezabúdajte piť dostatočné množstvo vody
  • nepite hneď po jedle a ani tesne pred jedlom
  • pokiaľ pravidelne cvičíte, pred športom si nedávajte sacharidy, budete mať síce veľa energie, no potíte len prijatý cukor, nespaľujete tuk
  • ak pravidelne užívate proteín, dajte si ho po cvičení, aby ste doplnili všetky vitamíny a minerály, ktoré sa vám vyplavili potom
  • netrýznite sa diétami, nedržte hladovku, k stravovaniu pristupujte optimisticky
  • nevážte sa každý deň, určite si napr. mesačné pravidelné váženie a meranie

Najnovšie články