Trávenie je veľmi dôležitý proces, od ktorého závisí všetko. Zdravé nechty, vlasy, pokožka ale samozrejme aj nadváha alebo naopak podvýživa. Všetky tieto problémy sú úzko späté so správnym trávením. Určite ste pojem fermentácia alebo fermentované potraviny už niekde počuli. O čo ide a prečo sú pre naše trávenie dôležité?
View this post on Instagram
Čo je fermentácia?
Fermentácia je proces, v dôsledku ktorého mikroorganizmy a ich enzýmy rozkladajú organickú hmotu bez kyslíka. Práve vďaka tomu sú potraviny bohaté na vitamíny B, K, C, omega 3-mastné kyseliny a rôzne probiotiká. Fermentácia sa vyskytuje nie len pri ovocí a zelenine, ale tiež pôsobí v mäse, mlieku či v rybách.
Výhody fermentácie:
- Zlepšuje trávenie: konzumáciou fermentovaných potravín predídete páleniu záhy, zápche či psychickej frustrácii.
- Pomáha stráviť mlieko lepšie: Fermentácia pomáha premeniť laktózu, mliečny cukor na stráviteľné mliečne kyseliny.
- Potláča helykobaktera: Je to baktéria, ktorá má na svedomí rôzne gastrointestinálne ochorenia ako žalúdočné vredy alebo rakovina žalúdka a i.
- Pomáha liečiť problémy s pečeňou: Zvyčajne bývajú spôsobené nahromadením tuku v pečeňových bunkách.
- Zlepšuje stav pokožky: Pomáha najmä pri liečbe akné a zabraňuje starnutiu.
- Lieči zápalové ochorenie čriev: Klinické štúdie hovoria o tom, že probiotiká z fermentovaných potravín pomáhajú zmierniť bolesti brucha, nadúvanie, zápchu či plynatosť.
Fermentáciou schudnete
Fermentácia pomáha, ak chcete schudnúť. Môžete sa stravovať akokoľvek zdravo, ale ak váš tráviaci trakt nefunguje ako má, nebude vaše telo prijímať zdravotné benefity z týchto potravín. Preto je veľmi dôležité zaradiť fermentované potraviny do každodenného života. Fermentované jedlá navyše vôbec neobsahujú veľa kalórií. Mnoho modeliek a slávnych hviezd, ktoré konzumovali fermentované potraviny ich odporúčajú.
Fermentované potraviny:
- Kimchi – toto jedlo pochádza z kórejskej kuchyne a je to kvasená zelenina. Je bohatá na vitamíny A, B1, B2, vápnik, železo a obsahuje množstvo baktérií mliečneho kvasenia.
View this post on Instagram
- Kyslá kapusta – je bohatá na vitamíny A, B a C. Konzervačnou látkou je napríklad stolová soľ a kyselina mliečna.
- Prírodné jogurty – obsahujú vitamíny A, B a C ale tiež draslík, železo a dôležitý vápnik.
- Rôzne mliečne výrobky- obsahujú skupinu vitamínov B, železo, zinok a množstvo iných.
- Miso- je produkt tradičnej japonskej kuchyne zvyčajne podávaný ako hustá pasta. Je vyrábaný zo sójových bôbov, pšenice, ryže alebo zmiešaným typom plesní.
- Lasi– je veľmi populárny indický nápoj, ktorý je vyrobený na báze jogurtu s prídavkom soli, cukru, korenia, ovocia a ľadu. Je bohatý na vitamíny A,B,C a D.
- Tempeh– je vyrobený zo sójových bôbov a je veľmi bohatý na bielkoviny.
adme.ru
Nahlásiť chybu v článku